Indgang til arresthus

Fængsler og frihedsberøvelse

Frihedsberøvelse er et af de mest omfattende indgreb i den personlige frihed.

Frihedsberøvelse udgør et omfattende indgreb i den personlige frihed. Derfor er der et særligt behov for at være opmærksom på behandlingen af frihedsberøvede og deres rettigheder i en retsstat som Danmark. 

I 2023 blev Danmark eksamineret af FN’s Torturkomite, der undersøgte forholdene i fængselsvæsenet og for frihedsberøvede. Torturkomitéen rettede kritik mod Danmark og anbefalede blandt andet regulering af rettigheder for varetægtsfængslede og stop for isolationslignende forhold for varetægtsfængslede.

Sammenlignet med andre nordiske lande anvender Danmark nemlig varetægtsfængslinger langt oftere og længere. Selvom varetægtsfængslede er uskyldige, indtil det modsatte er bevist, er de i realiteten frihedsberøvet under forhold, der efter internationale standarder minder om isolationsfængsling. Varetægtsfængslede kan opholde sig i op imod 23 timer i døgnet på deres celle, ofte uden adgang til meningsfulde aktiviteter. 

Frihedsberøvede i landets fængsler og arrester påvirkes af manglen på personale og plads i den danske kriminalforsorg. Den gennemsnitlige belægningsprocent er stigende og var i 2023 på 101,2 procent, samtidig med at antallet af fængselsbetjente per indsat i fængsler og arresthuse falder. I efteråret 2023 blev elever fra fængselsbetjentuddannelsen pålagt at indgå i vagtplanerne i fængsler med mangel på bemanding

Antallet af fængselsbetjente ligger i Danmark lavt i skandinavisk kontekst med en ratio i 2022 på 2,3 indsat per fængselsbetjent i forhold til Norge og Sverige på henholdsvis 1,1 og 1,4 indsat per fængselsbetjent.

 

Indhold på siden