Artikel 9

Artikel 9 - Tilgængelighed

Der er tale om ennøglerettighed, som udtrykker det grundlæggende princip, at samfundet skal indrettes, så personer med handicap kan deltage på lige vilkår med andre.

Tilgængelige omgivelser er en forudsætning for, at mange af konventionens øvrige rettigheder kan opfyldes. Eksempelvis er det en forudsætning for en inkluderende folkeskole (artikel 24), at skolerne er tilgængelige, ligesom tilgængelighed er en forudsætning for at personer med handicap kan opnå personlig autonomi (artikel 3).

Tilgængelighed til samfundet hænger tæt sammen med konventionens beskrivelse af begrebet handicap, som et resultat af mødet mellem en funktionsnedsættelse og barrierer i samfundet. Hvor artikel 8 forpligter staterne til at sikre et inkluderende samfund gennem bevidstgørelse om personer med handicap, forpligter artikel 9 staterne til at sørge for, at samfundet er indrettet, så personer med handicap kan leve et selvstændigt liv og deltage fuldt ud i alle livets forhold.

Det forhold, at handicapbegrebet er bredt og omfatter alle former for funktionsnedsættelser betyder, at tilgængelighed skal sikres til både personer med fysisk, psykiske, intellektuelle eller sensoriske funktionsnedsættelser.

Bestemmelsen fastslår, at Danmark har pligt til at fremme adgangen for personer med handicap til fysiske omgivelser, transportmuligheder, information, kommunikation og øvrige faciliteter, som er tilgængelige for offentligheden. Tilgængelighed angår således meget mere end blot tilgængelighed til fysiske strukturer.

Bedre tilgængelighed vil have betydning for mange handicapgrupper samt befolkningen som helhed, ikke mindst i lyset af den demografiske udvikling, hvor andelen af ældre øges. Andelen af personer med funktionsnedsættelser stiger i takt med alderen.

Tilgængelighed og universelt design

Begrebet tilgængelighed er ikke det samme som begrebet universelt design. Universelt design er design, som kan anvendes af alle og ikke blot af personer med handicap. Derimod er tilgængelighed hovedsagelig rettet mod personer med handicap. Universelt design nævnes i artikel 2 og artikel 4, hvori begrebet beskrives, og staterne forpligtes til at fremme udviklingen af universelt design.

Digital tilgængelighed

Tilgængelighed er ét af FN’s Handicapkonventions nøglerettigheder, og artikel 9 indeholder en ret til tilgængelighed til blandt andet hjemmesider. Derfor skal de stater, der har tiltrådt konventionen, arbejde for, at samfundet er tilgængeligt for alle. Danmark er derfor forpligtet til at sikre reel tilgængelighed for personer med handicap. Det gælder også tilgængelighed til hjemmesider, der skal kunne benyttes af alle borgere.