Ciliane flyder i vandet.

LGBT+

Retten til ligebehandling betyder, at alle uanset seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika skal have lige muligheder til at træffe deres egne valg i livet.

Alle uanset seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika har ret til menneskerettigheder på lige fod med andre. 

Rettighederne for LGBT+-personer er blevet styrket på en række områder i løbet af 2023. LGBT+-personer oplever dog stadig diskrimination og ulige muligheder inden for samfundsområder som for eksempel uddannelse og arbejdsmarked.

Hvad står LGBT+ for?

LGBT+ er en engelsk forkortelse for lesbian, gay, bisexual og transgender, som er den internationale fællesbetegnelse for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner. Plusset signalerer, at flere grupper, som for eksempel interkønnede, non-binære og queer-personer, også er inkluderet.

I et nyt LGBT+-barometer fra 2023 samler Institut for Menneskerettigheder tal og data om levevilkår for LGBT+-personer i Danmark. Barometeret indeholder bekymrende tal:

For eksempel har homo- og biseksuelle lavere uddannelsesgrad end heteroseksuelle. 

I 2020 er der anslået omkring 4.000 danske LGBT+-familier med børn, hvor mindst én af forældrene ikke er juridisk anerkendt og derfor ikke har ret til barselsorlov, børnetilskud, arv eller eventuelt samvær med barnet ved skilsmisse. 

I 2023 oplevede personer, der søgte om kønsbekræftende nedre kirurgi, ventetider på op til 6 år. Mellem 2.000 og 3.000 oplever årligt at blive udsat for en hadforbrydelse på grund af deres seksuelle orientering eller kønsidentitet.

Der er derfor fortsat brug for mangeartede indsatser for at sikre, at LGBT+-personer har lige muligheder i det danske samfund.

 

Institut for Menneskerettigheder har mandat fra Folketinget til at arbejde for ligebehandling af LGBT+-personer. Det forpligter Institut for Menneskerettigheder til at fremme, evaluere og overvåge LGBT+-personers rettigheder og levevilkår i Danmark og bekæmpe diskrimination på baggrund af seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika.

Institut for Menneskerettigheder har mandat til at indbringe sager af principiel karakter eller sager af almindelig offentlig interesse for Ligebehandlingsnævnet, som behandler sager om ulovlig forskelsbehandling blandt andet på baggrund af seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika.

 

Indhold på siden