Mennesker med handicap i Grønland

Institut for Menneskerettigheder og Grønlands Råd for Menneskerettigheder overvåger og fremmer gennemførelsen af FN's Handicapkonvention i Grønland.

FN’s Konvention om Rettigheder for Personer med Handicap  blev vedtaget i FN i 2006. Konventionen har til formål at sikre, at mennesker med handicap kan nyde alle grundlæggende menneskerettigheder på lige vilkår med andre.
Den danske stat tiltrådte handicapkonventionen i 2009. I 2012 pålagde det grønlandske parlament, Inatsisartut, den grønlandske regering, Naalakkersuisut, at arbejde for at gennemføre handicapkonventionen i Grønland.

Udfordringerne i forhold tilmed at gennemføre handicapkonventionen i Grønland er omfattende og komplekse. Det skyldes blandt andet, at Grønlands geografi og infrastrukturforhold skaber særlige udfordringer for personer med handicap. Det skyldes også organisatoriske udfordringer i den offentlige forvaltning.

Ifølge konventionen skal der være en eller flere uafhængige funktioner som har til opgave at fremme, beskytte og overvåge gennemførelsen af handicapkonventionen i Grønland. Institut for Menneskerettigheder og Grønlands Råd for Menneskerettigheder har siden 2015 været udpeget til i fællesskab at varetage denne opgave.

Instituttet samarbejder samtidig med Grønlands Råd for Menneskerettigheder og Departementet for Sociale Anliggender og Justitsområdet om at sikre inddragelse af personer med handicap og de organisationer, der repræsenterer dem, i arbejdet med at overvåge gennemførelsen af handicapkonventionen i Grønland.