Teknologi

Institut for Menneskerettigheder arbejder for, at teknologi bruges til at styrke borgerens rettigheder, at brugen af teknologi ikke underminerer vores rettigheder, og at den enkelte får øget kontrol over – og gavn af – egne data.
Billedet viser et bundkort i en computer

Den digitale udvikling øger muligheden for at fremme og beskytte menneskerettigheder som fx ytringsfrihed, retten til uddannelse, retten til ikke at blive diskrimineret, og retten til at deltage i samfundets offentlige og politiske liv. Men samtidig opstår risici for krænkelser af netop disse rettigheder gennem blandt andet overvågning, profilering, diskrimination og begrænsninger i ytringsfriheden.

Selvom FN’s Menneskerettighedsråd tilbage i juli 2012 fastslog, at menneskerettigheder gælder såvel online som offline, er der i praksis en række udfordringer.

Fx er det svært at håndhæve sine rettigheder på nettet, fordi store dele af det digitale liv foregår på private platforme, der ikke er forpligtet på menneskeretten, sådan som staten er. Institut for Menneskerettigheder arbejder for, at menneskerettigheder også er beskyttet på de digitale platforme, hvor vi udøver dem.

Der er også i forhold til staten en række udfordringer, som instituttet arbejder med. Hvor langt må politi og myndigheder fx gå i forhold til at overvåge borgere? Hvordan sikrer vi, at fremtidens digitale velfærdssamfund – herunder brugen af automatiserede beslutningsværktøjer – ikke underminerer den enkeltes rettigheder? Og hvordan udnytter vi teknologien til at styrke særligt udsatte grupper?