Nyhed

Ankenævn: Ulykkesforsikringer skal dække kvinders fødselsskader

Kvinde, der lige har født. Foto: Colourbox
Forsikringsankenævnet fastslår i to nye afgørelser, at skader, som skete under en fødsel, giver ret til dækning fra ulykkesforsikringen. ”Et vigtigt skridt for ligestillingen på forsikringsområdet,” siger ligebehandlingschef Nikolaj Nielsen.

To kvinder har fået medhold i deres klagesager hos Ankenævnet for Forsikring. Kvindernes forsikringsselskaber havde i første omgang afvist at dække de skader, som kvinderne havde pådraget sig under en fødsel. Forsikringsselskaberne fastholdt dermed i deres praksis, at fødselsskader ikke udgør en ulykke i forsikringsretlig forstand.

Har du oplevet diskrimination?

Ring til vores rådgivning på 3269 8666, hvis du har oplevet diskrimination i forbindelse med graviditet og barsel.
Telefonen har åbent mandag-torsdag kl. 12.00-15.00.

Men nu slår Ankenævnet for Forsikring fast, at der i de to sager er tale om skader, som giver ret til dækning fra ulykkesforsikringen.

”Det er et vigtigt skridt for ligestillingen, at Ankenævnet for Forsikring anerkender, at skader under fødsler kan udgøre en ulykke. Skader, der sker på en løbetur, falder under ulykkesbegrebet. Så hvorfor skulle skader, der sker under en fødsel, ikke også?” siger Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder.

De to afgørelser fra Ankenævnet for Forsikring gør det klart, at skader, der sker i forbindelse med fødsler eller graviditet, bør dækkes af forsikringen på linje med andre skader, der sker pludseligt i forbindelse med en fysisk kraftanstrengelse.

Kvinder må ikke stilles ringere på grund af graviditet eller barsel.
Lov om ligebehandling af mænd og kvinder i forbindelse med forsikring m.m.

Tidligere var kvinder, der i forbindelse med graviditet eller fødsel har pådraget sig varige skader, været undtaget forsikringsselskabers ulykkesdækning. Kvinderne måtte selv betale for eksempelvis fysioterapi og anden behandling, og de kunne ikke få godtgørelse for varige skader.

Efter at Finanstilsynet i juli 2021 gik ind i sagen, har forsikringsselskaberne dog ændret vilkår. Skader i forbindelse med graviditet og fødsel er ikke længere direkte undtaget i forsikringsbetingelserne.

Skader, der sker på en løbetur, falder under ulykkesbegrebet. Så hvorfor skulle skader, der sker under en fødsel, ikke også?
Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder

Hvis et forsikringsselskab afviser at dække en skade, på baggrund af at skaden er sket under en fødsel eller i forbindelse med en graviditet, kan der være tale om ulovlig diskrimination. Kvinder må nemlig ikke stilles ringere på grund af graviditet eller barsel ifølge ligebehandlingsloven for forsikring.

Siden årsskiftet har mere end 20 kvinder henvendt sig til Institut for Menneskerettigheder for at få støtte til at rejse sager om fødsler og forsikringsdækning.

Sådan afviste forsikringsselskab fødselsskade

I den ene klagesag afviste forsikringsselskabet, at der var tale om en ulykke i forsikringsretlig forstand, blandt andet med denne begrundelse:

”Dét pres/tryk, der opstår på omkringliggende knogler, muskulaturer, bindevæv, kar og sener, når barnet skal passere ned gennem fødselskanalen, er både nødvendigt, naturligt og uundgåeligt.”

Læs hele kendelsen her.
Tidslinje

Oktober 2020: DR’s P1 Orientering afslører, at forsikringsselskaber i Danmark afviser gravide og fødende.

29. marts 2021: Ligebehandlingsnævnet afgør første sag om forsikring og graviditet. Kvinden får medhold i sin klage over diskrimination på baggrund af køn og får godtgørelse på 5.000 kroner.

Juli 2021: 14 forsikringsselskaber bliver meldt til Bagmandspolitiet af Finanstilsynet.

Januar 2022: 14 forsikringsselskaber får bøder for kønsdiskriminering af kunder  

Forår 2022: En kvinde får godtgørelse efter at have rejst sin sag ved Ligebehandlingsnævnet, der afgør, at skader, der er opstået under en normal fødsel, også kan dækkes af ulykkesforsikringen.

August 2022: Ankenævnet for Forsikring afgør en række kendelser om ulykkesbegrebet under fødsler. I to af sagerne anerkender Ankenævnet, at skader sket under fødslen kan udgøre en ulykke i forsikringsretlig forstand.