Nyhed

Brugen af isolation skaber debat i Norge efter ny dom

none
Brugen af de såkaldte ”glatceller” har skabt debat efter det norske justitsministerium tabte en sag ved Oslo tingrett, svarende til byretten, i begyndelsen af juni, og blev dømt til at betale 25.000 kroner i erstatning.

Oslo tingrett slog i juni fast, at en 44-årig mands rettigheder var blevet krænket. Manden havde siddet i glatcelle, en slags sikkerhedscelle uden løst inventar, i fem døgn efter at være blevet arresteret for besiddelse af narkotika februar sidste år.

Dommen har vakt debat i Norge, da den principielt stiller spørgsmålstegn ved den rutinemæssige brug af isolation i de norske politiarrester. I dommen står der bl.a. ”Isolation af fanger i politiarrest er et system som har svigtet over mange år”.

Det er første gang brugen af isolation i glatceller er blevet prøvet ved en domstole med inddragelse af de menneskeretskonventioner Norge har underskrevet. Også Institut for Menneskerettigheders forskning om brugen af isolation blev inddraget i den norske retssag. Seniorforsker Peter Scharff Smith var ekspertvidne i Oslo tingrett og citeres flere steder i domskriftet, i forhold til konsekvenserne af brugen af isolation i fængsler:

- Når man studerer sammenhængen mellem varigheden af et isolationsforløb og virkningerne på helbredet, så ser man, at negative (nogle gange alvorlige) sundhedsmæssige virkninger kan opstå allerede efter få dages isolation. Risikoen øger tilsyneladende for hver dag der går.

LÆS dommen her

Også internationale organer som FN’s torturkomité og Den Europæiske Torturkomite (CPT) har tidligere kritiseret Norge for brugen isolation i politiarresterne.

Den norske stat anker
Efter dommen ville det norske justitsministerium ikke kommentere på sagen, men valgte den 30 juni at anke dommen.

- Vi kommer til at anke dommen fordi den berører en del principielle spørgsmål, som vi ønsker at få prøvet i en ny runde, udtalte statssekretær Vidar Brein-Karlsen fra i det norske justitsministerium til NRK.

Vidar Brein-Karlsen vurderer, at rettens konklusion kan få ”ganske dramatiske konsekvenser”.

- Hvis man lægger det til grund som står i dommen, må man i meget større omfang løslade folk som sidder i politiarrest før de bliver overført til en varetægtscelle, forklarer Vidar Brein-Karlsen til NRK.

Glatcelle
En glatcelle består af betonvægge, tag og gulv, med en toilet af stål som eneste inventar ud over en madras på gulvet. Cellerne var oprindeligt tiltænkt få timers ophold eller ophold over natten.