Nyhed

Nu skal Danmark til eksamen i torturkonventionen

Nu skal Danmark til eksamen i torturkonventionen
Instituttet har netop gjort status op til Danmarks eksamination i FN’s torturkonvention. Særligt brugen af isolationsfængsling vækker bekymring.

Snart skal repræsentanter fra den danske regering sidde over for FN’s torturkomité, når Danmark skal eksamineres i sin overholdelse af FN’s Konvention mod Tortur og anden Grusom, Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf - også kaldet torturkonventionen.

I kraft af at Danmark er tilsluttet konventionen, er den danske regering forpligtet til løbende at rapportere til en ekspertkomité, som overvåger og eksaminerer Danmarks overholdelse af konventionen.

Forud for eksaminationen afgiver Institut for Menneskerettigheder en rapport. I rapporten peger instituttet på en række områder, hvor Danmark kan blive bedre til at overholde de rettigheder, som er sikret i konventionen.

Foruroligende udvikling i brugen af isolationsfængsling

Institut for Menneskerettigheder fremhæver blandt andet den eskalerende brug af isolationsfængsling som disciplinærstraf i landets fængsler som et af de områder, hvor der er behov for forandring. I 2001 blev isolation som disciplinærstraf anvendt 1289 gange, og anvendelsen er steget støt til hele 2867 tilfælde i 2014. Det er langt mere end en fordobling.

”Danmark har tidligere modtaget kritik fra internationale menneskerettighedsorganer og FN’s torturkomité for netop brugen af isolationsfængsling. Det er skader som angst, depression og psykoser, der rammer de indsatte, som udsættes for isolation, og det er derfor helt afgørende, at isolation kun bruges, når der ikke er nogen alternativer,” siger vicedirektør Louise Holck.

Danmark og torturkonventionen
Danmark tiltrådte FN's Konvention mod Tortur og anden Grusom, Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf eller blot torturkonventioneni 1987.
Danmark er forpligtet til løbende at rapportere til FN's torturkomité, som sikrer, at Danmark overholder konventionen.


Instituttet efterlyser alternativer til isolation

Isolation er den hårdeste form for disciplinærstraf, fængselsmyndighederne har til rådighed over for de indsatte, og selve isolationen kan vare op til fire uger. I dag bliver isolation som disciplinærstraf langt fra kun anvendt i exceptionelle tilfælde. Tværtimod er isolation blevet et omfattende og rutinemæssigt værktøj til at straffe indsatte.

”Det er foruroligende, at udviklingen i brugen af isolation som disciplinærstraf går i den gale retning. Derfor anbefaler vi også, at regeringen overvejer alternativer til isolation og generelt indskrænker brugen af alle former for isolation i de danske fængsler,” siger Louise Holck og tilføjer, at det i de seneste år er lykkedes at nedbringe brugen af isolationsfængsling af personer under varetægt.

Forsvarsministeriet bør undersøge dansk fangehåndtering i Irak

Et andet område, som instituttet også fremhæver i rapporten, erden danske fangehåndtering i Irak.I 2010 nedsatte Forsvarsministeriet en Task-Force, som skulle undersøge en række kritisable omstændigheder omkring Danmarks håndtering af fanger i Irak. Undersøgelsen blev imidlertid stoppet, da undersøgelseskommissionen om den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan blev nedsat i 2012.

Efter Venstre-regeringen har besluttet at nedlægge kommissionen, anbefaler instituttet, at Forsvarsministeriet genoptager og afslutter den oprindelige undersøgelse af fangehåndteringen.

Flere kritisable områder

Instituttet gør i rapporten også opmærksom på en række andre områder, hvor Danmark kan blive bedre til at opfylde torturkonventionen.

Blandt andet peger Institut for Menneskerettigheder på brugen af peberspray i landets arresthuse og fængsler og i politiet, som et problematisk område i forhold til torturkonventionens bestemmelser. Instituttet har i det seneste år foretaget to større undersøgelser af brugen af peberspray både i arresthuse og fængsler og i dansk politi, og de tyder på, at der er flere problematiske forhold i brugen af peberspray.

Også i Grønland er der udfordringer med at opfylde torturkonventionen. Instituttet peger i rapporten på, at kritisable forhold i det grønlandske politis detentioner giver anledning til bekymring.

Torturkomitéens eksamination af Danmark finder sted 16. november. Efterfølgende får Danmark en række anbefalinger fra komitéen til, hvordan landet kan blive bedre til at overholde de rettigheder, som er sikret i torturkonventionen.