Nyhed

FN’s Handicapkomite retter kritik mod Danmark

FN’s Handicapkomite retter kritik mod Danmark
Danmark bør straks indføre lov mod diskrimination af personer med handicap. Det understreger FN's Handicapkomite efter Danmarks eksamen.

Danmark har fået 30 anbefalinger til, hvordan vi kan forbedre forholdene for personer med handicap. Det giver stof til eftertanke, siger socialminister, Manu Sareen, somlover atnærlæse alle FN’s anbefalinger.

Hvis du har et handicap i Danmark, kan du blive afvist på en restaurant, blot fordi du har et handicap. Ejeren kan simpelthen sige, at du ikke er velkommen. Og ejeren kan gøre det med loven på sin side. Men det skal ændres, siger FN, som har anbefalet, at Danmark straks indfører et generelt forbud mod diskrimination på grund af handicap udenfor arbejdsmarkedet.

Anbefalingen er én blandt omkring 30, som FN har givet ovenpå Danmarks eksamination i Handicapkonventionen. De konkrete anbefalinger bliver positivt modtaget af Maria Ventegodt Liisberg, leder af Handicapteamet hos Institut for Menneskerettigheder:

”Det er nogle rigtig gode anbefalinger, som peger på de allervigtigste udfordringer for gennemførelsen af FN’s Handicapkonvention i Danmark. Især kritikken af, at Danmark ikke har en lov mod diskrimination af handicappede udenfor arbejdsmarkedet, har vi påpeget som en alvorlig mangel i dansk lovgivning. Men vi hilser også kritikken af brugen af tvang i psykiatrien og anbefalingen om stemmeret for personer under værgemål velkommen.”

Politisk vilje til forandringer

Institut for Menneskerettigheder glæder sig over, at socialminister Manu Sareen (R) allerede har udtalt, at regeringens handicapudvalg vil gå hver enkelt anbefaling igennem i løbet af efteråret.

Maria Ventegodt Liisberg understreger, at instituttet vil skubbe på for, at anbefalingerne bliver ført ud i livet:

"Vi ser frem til i samarbejde med interesseorganisationerne at gå i dialog med både regering og Folketing om gennemførelsen af anbefalingerne. Hvis der er politisk vilje til at følge anbefalingerne, kan vi virkelig forbedre forholdene for personer med handicap i Danmark."

De vigtigste anbefalinger
- Et totalt forbud mod diskrimination af personer med handicap. - Bedre adgang til transport og bygninger.
- Handicapkonventionen skrives ind i dansk lov.
- Tvang i psykiatrien afskaffes helt.
- Stop for statsgaranterede lån til institutionslignende handicapboliger.
- Klageadgang i forhold til støtte i skolen til børn med særlige behov
- Stemmeret for personer under værgemål