Nyhed

Lovforslag om sanktionsliste truer grundlæggende rettigheder

Grundlovssikrede rettigheder kommer under pres, hvis et lovforslag om en indførelse af en offentlig sanktionliste over udenlandske religiøse forkyndere gennemføres.

Med regeringens lovforslag om en sanktionsliste, der skal gøre det muligt at nægte visse udenlandske religiøse forkyndere indrejse i Danmark, gribes der ind i en række helt grundlæggende menneskerettigheder.

Sådan står der blandt andet i et nyt

fra Institut for Menneskerettigheder, der kritisk gennemgår lovforslagets forskellige punkter.

Lovforslaget er en del af en aftale fra maj, hvor regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti gik sammen om en række initiativer rettet mod religiøse forkyndere.

Et af disse er indførelsen af en offentlig, national sanktionsliste med navngivne omrejsende udenlandske religiøse forkyndere, som ikke bør have ophold i landet af hensyn til den offentlige orden.

Men ifølge instituttets vicedirektør, Louise Holck, er en række af vores grundlovssikrede rettigheder i farezonen, hvis lovforslaget gennemføres. Derudover berører det også en række grundlæggende rettigheder, der er beskyttet af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

”Der er en vis risiko for, at lovforslaget krænker religionsfriheden og forbuddet mod diskrimination. Derudover er der en risiko for, at de tiltænkte indgreb i ytringsfriheden er uproportionale”, siger Louise Holck.

Et andet kritisk aspekt ved udkastet er, at de berørte udlændinge også kan risikere at komme på sanktionslisten på grund af udtalelser, de har fremsat i lukkede kredse såsom i private sammenhænge.

Det rejser ifølge Louise Holck en række retssikkerhedsmæssige betænkninger.

”Det er indgribende for et individ at blive sanktioneret på baggrund af ytringer, der er fremsat i private kredse, herunder under fortrolige og tillidsfulde forhold og muligvis uden noget forsæt til udbredelse”, siger hun.

Hun opfordrer Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet til at ”foretage en grundigere gennemgang af det foreslåede udkasts forenelighed med menneskerettighederne”.

Instituttets hovedanbefalinger er:

- At ministeriet foretager en udførlig analyse af de menneskeretlige konsekvenser af udkastet, herunder en grundig proportionalitetsafvejning i de tilfælde, hvor udkastet fører til et indgreb i den menneskeretlige beskyttelse

- At ministeriet lader henvisningen til blasfemibestemmelsen i straffelovens § 140 udgå

- At ytringer fremsat i lukkede kredse ikke skal omfattes

- At ordlyden ændres således, at henvisningen til udlændinge der ”på anden måde udbreder en religion eller tro” udgår

- At ministeriet, i lyset af, at der i lovændringen er lagt op til offentliggørelse af sanktionslisten, hvori der vil fremgå en ræk ke personlige oplysninger om de pågældende personer, foretager en grundig menneskeretlig vurdering af ændringen i henhold til beskyttelsen af respekten for privatlivet i artikel 8 i EMRK

- At ministeriet nærmere redegør for, hvorfor optagelse af udlændinge på opmærksomhedslisten ikke betragtes som en afgørelse i henhold til § 2 i forvaltningsloven, og foretager en analyse af, hvilke retssikkerhedsmæssige konsekvenser det medfører, at opmærksomhedslisten ik ke omfattes af forvaltningslovens regler.