Nyhed

Mænd skal have lov til at skifte ble

Flere børneinstitutioner diskriminerer mandlige pædagoger. Derfor indbringer instituttet for første gang en sag for Ligebehandlingsnævnet.

Selv om det er forbudt at forskelsbehandle mandlige og kvindelige pædagoger, så har flere af landets daginstitutioner alligevel særlige regler for mænd,somfor eksempel forbyder mændat skifte ble eller gå med børnene alene på toilettet.

Men ifølge Institut for Menneskerettigheders ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg er det uklart, om sådanne regler rent faktiskkan dømmes somdiskrimination, og derfor har instituttet for første gang valgt at indbringe en sag for Ligebehandlingsnævnet.

”Det er vores vurdering, at reglerne er i strid med Ligebehandlingsloven, og det er derfor, at vi nu vælger at tage sagen op i Ligebehandlingsnævnet for at få det afklaret”, siger hun

Børn og pædagoger skal sikres

Siden første januar i år har Institut for Menneskerettigheder haft mandat til at indbringe enkeltsager af principiel karakter for det statsligt nedsatte nævn – også selv om instituttet ikke gør det på baggrund af en konkret klage.

Fakta

Institut for Menneskerettigheder kan indbringe sager af principiel karakter eller sager af almindelig offentlig interesse for Ligebehandlingsnævnet.

”Vi mener, at særregler ikke er nødvendige for at sikre børn og pædagoger. Den sikkerhed kan ligeså godt opnås ved hjælp af regler, der gælder for alle pædagoger, mandlige som kvindelige”, siger Maria Ventegodt Liisberg.

Hun tilføjer, at instituttet længe har fulgt den offentlige debat om de særlige retningslinjer på daginstitutionsområdet.

”Det er selvfølgeligt enormt vigtigt at sikre, at der ikke sker overgreb på børn, men vi mener, at visse regler går for vidt, fordi de mistænkeliggør alle mandlige pædagoger”, siger Maria Ventegodt Liisberg.