Nyhed

Ny rapport gør status over menneskerettighederne i Grønland

none
En fattigdomsgrænse, tilpasset grønlandske forhold, kortere sagsbehandlingstider i den offentlige forvaltning og forbud mod diskrimination af personer med handicap er nogle af de anbefalinger, Institut for Menneskerettigheder og Grønlands Råd for Menneskerettigheder kommer med i en ny rapport.

Menneskerettigheder spiller en rolle på mange forskellige områder. Arveret for juridisk faderløse, arbejdsforhold for minearbejdere i udvindingsindustrien og klarhed i forvaltningsstrukturer er eksempler, hvor rettigheder er på spil for det enkelte menneske.

Institut for Menneskerettigheder er fra den 15. maj 2014 også national menneskerettighedsinstitution i Grønland. Som led i instituttets opgave med at overvåge menneskerettighedssituationen i Grønland , tager vi med denne rapport for første gang fat på en systematisk og bred gennemgang af en række menneskeretlige problemstillinger. Rapporten udgives i samarbejde med Grønlands Råd for Menneskerettigheder, som er instituttets primære samarbejdspartner i Grønland.

Syv udvalgte emner bliver belyst nærmere i rapporten: Gennemførelse af menneskeretten, børn, handicap, retssikkerhed, udbredelse af menneskerettigheder, uddannelse og udvindingsindustri.

Brug for indsats i retssystemet og på handicapområdet
Der er en række områder, hvor der er plads til forbedringer af menneskerettighedssituationen:
Retsvæsenet i Grønland er blandt andet præget af en meget stor ophobning af sager hos domstolene og problemer med tolkning og oversættelse.

Indsatsen på handicapområdet er også et område, der kan løftes. Blandt andet på grund af de enorme afstande mellem byer i Grønland er der store udfordringer i forbindelse med at sikre personer med handicap adgang til forskellige tilbud, for eksempel relevante uddannelsestilbud og relevant støtte og behandling på det sted, hvor de bor.

Beskyttelse af børn og udenlandske arbejdstagere
På børneområdet peger rapporten på en række steder, hvor der kan gøres en indsats for blandt andet omsorgssvigtede børn, udsatte børnefamilier og børns adgang til rådgivning og klageorganer.

En fjerde og aktuel sag er udenlandske arbejdstageres ophold i Grønland i forbindelse med fremtidige storskalaprojekter inden for minedrift i Grønland. Her peger instituttet blandt andet på, at det skal vurderes nøje, hvordan udenlandske minearbejderes menneskerettigheder sikres overholdt i forhold til blandt andet arbejdsvilkår og geografisk bevægelsesfrihed, ligesom det skal sikres, at der foretages høring af offentligheden inden den endelige meddelelse af udvindingstilladelser.

Løbende opdatering
Rapporten vil løbende blive opdateret og udvidet med nye temaer. Den vil indgå i de beretninger, som Institut for Menneskerettigheder som national menneskerettighedsinstitution for Grønland fra 2014 skal aflægge til Inatsisartut og Folketinget om sin virksomhed og om udviklingen i menneskerettighedssituationen i Grønland.