Nyhed

Rapport om menneskerettigheder i dansk erhvervsliv i høring

none
Instituttet opfordrer alle med viden om Danmarks indsats for menneskerettigheder i erhvervslivet til at give input til ny rapport om emnet.

Det danske erhvervsliv spiller en afgørende rolle for menneskerettighedssituationen både i Danmark og i de lande, hvor danske virksomheder arbejder. Derfor har Institut for Menneskerettigheder sat sig for at undersøge, hvordan situationen er for menneskerettighederne i det danske erhvervsliv.

Et udkast til en samlet rapport ligger klar, og den sendes nu i høring blandt organisationer, myndigheder, undervisningsinstitutioner, virksomheder og enkeltpersoner, som kender til dansk erhvervsliv.

”Vi vil gerne sikre os, at vi ikke overser væsentlige aspekter, og derfor vil vi meget gerne høre fra andre, der kender til området,” siger Cathrine Bloch Poulsen-Hansen, programleder ved Institut for Menneskerettigheder og tovholder på rapporten.

Efterspørger eksempler på gode løsninger

Rapporten understreger, at det er i virksomhedernes egen interesse at respektere menneskerettighederne. Alligevel er der fortsat plads til forbedringer på menneskerettighedsområdet hos både myndigheder og virksomheder.

Netop derfor indeholder instituttets rapport anbefalinger til, hvordan Danmark kan styrke indsatsen for menneskerettigheder i erhvervslivet, og dem ser Cathrine Bloch Poulsen-Hansen især frem til at få respons på.

”Jeg er spændt på at høre, om andre er enige med os i, at det er de rigtige løsninger, vi peger på. Og vi vil også meget gerne høre flere gode eksempler på, hvad der bliver gjort blandt danske virksomheder. Det kan jo være til inspiration for andre,” siger hun.

Som et led i researchen op til rapporten afholdt Institut for Menneskerettigheder i november 2015 to dialogmøder med organisationer, myndigheder og enkeltpersoner, der kender til Danmarks indsats for at sikre menneskerettighederne i erhvervslivet. Derudover har instituttet interviewet centrale personer på området.

Bygger på internationale erfaringer

Institut for Menneskerettigheder har i årevis arbejdet for at styrke menneskerettighedernes position i erhvervslivet i udviklingslande som fx Myanmar. Det er metoder og viden fra det arbejde, der nu også bliver brugt i en dansk kontekst. Blandt andet laver instituttet en landeguide, som giver et indblik i den nuværende situation for menneskerettighederne og erhverv inden for Danmarks grænser.

”Metoden bag landeguiden er udviklet af instituttet og har vist sig at være et meget effektivt middel til at skabe et overblik over situationen for menneskerettigheder og erhvervsliv i de lande, vi arbejder i. Det er selvfølgelig oplagt også at bruge det redskab i Danmark,” fortæller Cathrine Bloch Poulsen-Hansen.

Ud over landeguiden indeholder instituttets gennemgang af det danske erhvervslivs indsats for menneskerettighederne en rapport, der samler trådene fra interviews, dialogmøder, guide og baseline. Det er udkastet til denne rapport og landeguiden, der nu sendes i høring.

Kontakt og deadline

Respons på rapporten kan sendes til Cathrine Bloch Poulsen-Hansen på cph@humanrights.dk. Hun kan også kontaktes på tlf. 3269 8952. Input til rapporten skal være instituttet i hænde senest den 5. marts 2016.