Nyhed

Rapport: Religionsfrihed skal være for alle

Marie Juul Petersen
Regeringen vil fokusere på at beskytte kristne minoriteter. Instituttet anbefaler, at regeringen i stedet arbejder for at sikre alles religionsfrihed.

Der har aldrig været flere på flugt på grund af deres tro, end der er i dag. Religionsfriheden er under pres, og problemet er kommet på den udenrigs- og udviklingspolitiske dagsorden flere steder i den vestlige verden. Også den danske regering har i sit regeringsgrundlag varslet, at de vil sætte et særligt fokus på at styrke det internationale samarbejde for at beskytte kristne minoriteter.

Forsker ved Institut for Menneskerettigheder og forfatter til rapporten ”Religionsfrihed for alle” Marie Juul Petersen mener, at det er godt, at regeringen har opmærksomhed på emnet, og at de lægger vægt på at styrke det internationale samarbejde. Men det giver, ifølge hende, ikke megen mening kun at fokusere på én bestemt minoritet.

Fokus på kristne kan forværre problemerne

”Når man ser på Syrien eller Pakistan, er det ikke kun kristne, men alle mulige minoriteter, der bliver forfulgt. Og sådan er det ofte. Mange kristne organisationer påpeger desuden, at et snævert fokus på kristne minoriteter kan føre til yderligere polarisering og stigmatisering,” siger Marie Juul Petersen.

Ifølge forskeren bør indsatsen for at styrke religionsfriheden handle om at sikre religionsfrihed for alle, uanset hvilken religion eller religiøs minoritet man tilhører. Det er derfor nødvendigt at starte indsatsen der, hvor roden til problemet er.

”I stedet for at fokusere på en bestemt minoritet, må man fokusere på at ændre de strukturer, institutioner og kulturer, der muliggør diskrimination og forfølgelse mere generelt,” siger Marie Juul Petersen.

Vi skal lære af andre

Spørgsmålet om religionsfrihed og forfølgelse af religiøse minoriteter er et nyt indsatsområde i europæisk udenrigspolitik, og der mangler derfor viden på området. I rapporten henviser Marie Juul Petersen til lande, som er aktive med at styrke og beskytte religionsfriheden og religiøse minoriteters rettigheder. Det er især lande som Holland og Norge, som regeringen bør hente inspiration hos.

”Det er oplagt at kigge på, hvad deres erfaringer har været indtil videre, før vi beslutter os for præcist, hvad vi skal gøre,” siger Marie Juul Petersen.

I rapporten anbefaler hun, at regeringen nedsætter en arbejdsgruppe, der kan formulere konkrete anbefalinger til det videre arbejde med en dansk indsat for beskyttelsen af retten til religionsfrihed.

Kontakt

Seniorforsker, Forskning