Nyhed

Alle har ret til et liv uden vold

Den danske indsats mod vold mod kvinder og vold i nære relationer skal blive bedre og vil forhåbentligt blive det, når en ny konvention i dag træder i kraft.

Et fast greb i armen, et kraftigt skub, slag og spark. En vedholdende stalker eller trusler fra en ekskæreste.

Vold i nære relationer er ikke en sjældenhed i Danmark.

 

Ca. 30.000 kvinder og ca. 10.000 mænd angiver årligt at have været udsat for partnervold ifølge en undersøgelse fra 2012. De tal er alarmerende høje.

 

Skal vi sikre, at ingen skal leve med trusler og overgreb, er det nødvendigt at styrke og målrette indsatsen på området. Med Europarådets konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet i kraft – den såkaldte Istanbulkonvention - der træder i kraft på den 1. august, har vi nu en rettesnor, vi kan bruge til at nå målet.

 

Politiets indsats varierer afhængigt af, hvor du bor

Trods gode eksempler på en effektiv politiindsats, er der i dag en meget uensartet praksis mellem landets politikredse, som betyder, at ofrene ikke får en ensartet retsbeskyttelse. F.eks varierer måden, man uddanner fagfolk på, adgangen til overfaldsalarmer og udarbejdelsen af sikkerhedsplaner.

 

Det fremgår af rapporten Ret til et liv uden vold,” hvor Institut for Menneskerettigheder på baggrund af Istanbulkonventionens krav gør status over væsentlige udfordringer, når det gælder de danske myndigheders indsats for at bekæmpe vold i nære relationer.

 

Partnervold og kærestevold forekommer imidlertid i alle samfundslag og alle dele af samfundet.

 

Hos Institut for Menneskerettigheder anbefaler vi, at politiets ledelse definerer forebyggelses- og beskyttelsesforanstaltninger og sørger for, at tiltagene forankres i de enkelte politikredse, så alle kan leve et liv uden vold, uanset hvor de bor.

 

Behov for et øget fokus på stalking og psykisk vold

Mellem 100.000 og 132.000 personer bliver årligt udsat for stalking. Omkring hver tiende af dem, har oplevet stalkingen som en meget alvorlig hændelse.

 

Med tiltrædelsen af konventionen bliver fokus på bekæmpelsen af stalking og psykisk vold skærpet.

 

I regeringens nye handlingsplan styrkes fokus stalking. Det er godt, men det er ikke nok. Der er fortsat behov for et mere målrettet fokus på psykisk vold som trusler, indespærring, nedgørende behandling og overvågning.

 

Istanbulkonventionen stiller krav om, at psykisk vold kriminaliseres. Det er de danske myndigheders opfattelse, at der er en sådan beskyttelse i dansk lovgivning i dag. Men vi har endnu ikke set dette i praksis. Det er min vurdering, at der er behov for en mere målrettet indsats her. En tydeliggørelse af, at psykisk vold er strafbart, ville sende et klart signal og være et skridt i den rigtige retning.

 

Vi skal have voldstallene bragt ned. Det forudsætter en helhedsorienteret indsats , som må og skal være ensartet landet over.

Istanbulkonventionen stiller krav og sætter standarder. Den er dermed et godt afsæt for en styrket og mere målrettet indsats mod vold i nære relationer.