Nyhed

Socialminister klar til at hjælpe forældre med handicap

Institut for Menneskerettigheder hilser Manu Sareens udmelding om, at Socialministeriet vil sikre, at kommunerne giver nødvendig støtte til forældre med handicap velkommen.

Der skal være klare vejledninger og regler for, hvilken støtte, forældre med handicap kan forvente af kommunerne. Det fastslår socialminister Manu Sareen. Positivt, mener Institut for Menneskerettigheder, der i ny rapport fokuserer på retten til beskyttelse af familieliv – også for personer med handicap.

Uklare regler på handicapområdet betyder, at familier, hvor den ene eller begge forældre har et handicap, ikke får den støtte, de er berettiget til fra kommunerne. Det vil socialminister Manu Sareen nu rette op på.

”Vores samfund skal kendes på og måles på den måde, hvordan vi behandler de mest udsatte og de handicappede, og familier, hvor den ene forældre er handicappet skal selvfølgelig have den nødvendige hjælp til at imødekomme de udfordringer, de står overfor,” siger Manu Sareen til Jyllands Posten.

Han understreger, at han ikke kan vurdere, om kommunerne svigter deres pligt til at støtte, men han vil nu undersøge om vejledningerne er klare nok og om hjælpemulighederne er beskrevet klart nok.

Vigtigt skridt fremad

Menneskerettighedskonventionerne fastslår, at forældre med handicap har ret til støtte til at være forældre. Institut for Menneskerettigheders rapport "Ret til at være forældre" peger på flere tilfælde, hvor forældre med handicap ikke har fået den rette støtte fra kommunen.Derfor er ministerens udmelding en glædelig nyhed, siger Maria Ventegodt Liisberg, der er lederi handicapteamet på Institut for Menneskerettigheder.

Hun understreger dog, at undersøgelsen ikke alene kan gøre det:

"Vi opfordrer til, at ministeriet ikke alene ser på vejledningerne på området, men også holder muligheden for at ændre i lovgivning og bekendtgørelser åben."

Manglende støtte til at være forældre kan i sidste ende medføre unødvendige tvangsbortadoptioner af børn til forældre med handicap. Læs mere om dette her.

Læs Maria Ventegodt Liisbergs gæsteblog om tvangsbortadoptioner på Jyllands-Posten Blogs

Læs instituttets rapport "Ret til at være forældre"

Om rapporten
"Ret til at være forældre"
Alle har ret til beskyttelse af deres familieliv – også personer med handicap. Institut for Menneskerettigheder gennemgår og analyserer i rapporten relevante menneskeretlige bestemmelser og forpligtelser i den danske lovgivning i forhold til støtte til forældre med handicap.