Nyhed

Tiltrædelse af Handicapkonventionens tillægsprotokol

Folketinget har i går besluttet, at Danmark tiltræder tillægsprotokollen til FN’s handicapkonvention. Beslutningen sender et stærkt signal om, at Danmark tager sine forpligtelser under FN’s handicapkonvention alvorligt.

Tiltrædelsen af tillægsprotokollen giver mulighed for, at enkeltpersoner eller grupper af enkeltpersoner, kan klage til Handicapkomitéen over påståede krænkelser af Handicapkonventionen. Tiltrædelsen indebærer endvidere mulighed for, at FN’s komité om rettigheder for personer med handicap på eget initiativ kan foretage undersøgelser af Danmarks efterlevelse af konventionen.

Det er en forudsætning for, at komitéen kan behandle en klage, at alle nationale retsmidler er udtømt. Som udgangspunkt skal selve den krænkende hændelse, som man klager over, være sket efter, at tillægsprotokollen er trådt i kraft for Danmark. I visse tilfælde kan det være tilstrækkeligt, at den danske domstolsprøvelse har fundet sted efter ikrafttrædelsen

Alle offentlige myndigheder i Danmark har pligt til at fortolke dansk ret i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser, herunder FN’s Handicapkonvention og afgørelserne fra Handicapkomitéen.

Institut for Menneskerettigheder hilser tiltrædelsen velkommen.

Du kan finde de sager, som komitéen har behandlet på www.handicapkonvention.dk.