Nyhed

Udenrigspolitisk gransker: Menneskerettigheder og bæredygtig vækst hører sammen

Udenrigspolitisk gransker Peter Taksøe-Jensen og Vicedirketør for Institut for Menneskerettigheder Eva Grambye
Den udenrigspolitiske gransker, Peter Taksøe-Jensen, var til dialogmøde hos Institut for Menneskerettigheder fredag den 11. marts.

Formålet med mødet var at debattere menneskerettigheder, bæredygtig vækst og udenrigspolitik. Deltagerne talte også udvalgteerhvervsledere, eksperter, embedsfolk og repræsentanter for civilsamfundet. Målet var at give konkrete input og anbefalinger til den udenrigspolitiske udredning, som ambassadør Peter Taksøe-Jensen arbejder på, og det lykkedes.

Udgangspunktet var spørgsmålet: Er Danmark god nok til at udnytte sammenhængen mellem menneskerettigheder og bæredygtig vækst?

Udenrigspolitisk gransker Peter Taksøe-Jensen mødes i disse dage med mange forskellige aktører forud for færdiggørelsen af sin rapport om Danmarks udenrigspolitik, og Institut for Menneskerettigheder var ét af stoppene på ruten, som også går forbi bl.a. Nuuk og Beijing. Målet med udredningen er at afdække Danmarks strategiske udenrigspolitiske interesser og komme med et samlet bud på at varetage dem. I den proces var det naturligt også at komme forbi Institut for Menneskerettigheder, siger Peter Taksøe-Jensen: ”Menneskerettigheder er en central værdi i udenrigspolitikken, men der er behov for en ny fortælling. Derfor er det interessant, at Institut for Menneskerettigheder sætter fokus på menneskerettighederne som middel til bæredygtighed vækst”.

Menneskerettighederne under pres

Ifølge Institut for Menneskerettigheder betyder den globale udvikling og magtforskydning lige nu, at nationalstaterne er under pres, og dermed er menneskerettighederne også under pres. Det er nationalstaterne, som skal overholde konventionerne.

”Det er i vores interesse at udvide det antal lande, som vil værne om menneskerettighederne. Og i den forbindelse satser vi lige nu på to spor: Hvordan vi får hægtet menneskerettighederne op på andre store verdensdagsordener, og hvorvidt der findes helt konkrete økonomiske incitamenter til at overholde menneskerettighederne”, siger Eva Grambye, vicedirektør på Institut for Menneskerettigheder.

Menneskerettigheder og vækst

Den sammenhæng kan man læse mere om i et helt nyt Working Paper med titlen: ”The Economy of Human Rights: Exploring potential linkages between human rights and economic development”. Og her er budskabet rimelig klart, siger Hans-Otto Sano, som er én af forfatterne bag: ”Forskningen peger på, at menneskerettigheder ikke er en omkostning, som man skal udskyde til bedre tider rent økonomisk, men snarere det modsatte: nemlig at menneskerettighederne er aktiver, som er en forudsætning for og muliggør økonomisk vækst. Menneskerettighederne skal altså ses som en aktiv del af en vækstmodel”. Hans-Otto Sano peger blandt andet på ulighed, som en faktor der har en påviselighed negativ effekt på den økonomiske vækst.

At menneskerettighederne har en positiv påvirkning på væksten var ikke nyt for de fremmødte erhvervsorganisationer – tværtimod. Og derfor blev den helt konkrete sammenhæng mellem verdensmålene og menneskerettighederne også positivt modtaget. Peter Taksøe-Jensen efterlyste forslag til, hvad Danmarks udenrigspolitik kan gøre for bedre at udnytte sammenhængen mellem menneskerettigheder og bæredygtig vækst. Han modtog især tre ønsker: For det første skal det danske diplomati geares til at overbevise andre lande og de multilaterale aktører om, at menneskerettigheder og vækst skal gå hånd i hånd. For det andet skal Danmark levere viden og indgå i alliancer, som fremmer globale og nationale rammevilkår for et ansvarligt og bæredygtigt erhvervsliv. For det tredje skal Danmark – og danskerne - bruge udviklingsbistanden og pensionsmidlerne til at påvirke andre og langt større investorer til at sætte penge i menneskerettigheder på måder der fremmer bæredygtig vækst.

Peter Taksøe-Jensen kunne ikke afsløre noget om indholdet af den kommende udredning, men siger om mødet: ”Det jeg hørte i dag var helt klart inden for skiven i forhold til udredningen, og det betyder nok at den nu bliver lidt længere”.