Nyhed

Væsentlig risiko for øget tvang på ny type bosted for psykisk syge misbrugere

Ny type bosted for psykisk syge øger risiko for tvang
Institut advarer: Et forslag om en ny type bosteder til personer med psykisk sygdom og misbrug lægger op til øget brug af tvang og frihedsberøvelse.

Døre, der kan låses udefra, beboere, der med magt kan tvinges ind på aflåste værelser, og medicin, der kan indtages med tvang.

Det er nogle af elementerne i regeringens nye plan om at oprette en række bosteder til 150 af landets farligste og mest udadreagerende personer med psykisk sygdom.

De konkrete elementer i ordningen for denne nye form for bosted fremgår ikke klart afforslaget, men regeringen ser ud til at lægge op til at indføre en hjemmel til frihedsberøvelse, som er videre end den, der i dag er skrevet ind i psykiatriloven.

Samtidig øger de mulighederne for, at personalet kan benytte magt og tvang mod beboerne.

”Forslaget sænker umiddelbart kravene til, hvornår man kan anvende tvang og frihedsberøvelse over for psykisk syge misbrugere. Det lugter lidt af, at man vil åbne op for forebyggende tvang og frihedsberøvelse”, siger Maria Ventegodt Liisberg, der er ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder.

Risiko for konventionsbrud

Som psykiatriloven ser ud i dag kræves det, at man er psykotisk og til fare for sig selv eller andre, før det er lovligt at bruge tvang.

Hvis forslaget gennemføres, vil den nye lov give hjemmel til frihedsberøvelse, hvis bare personen er psykisk syg – altså ikke psykotisk - og misbrugende samt eventuelt farlig for sig selv eller andre.

Ifølge Maria Ventegodt Liisberg er det ”naturligvis særdeles problematisk, hvis det er tilfældet”, fordi det kan gå imod dele af den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

”Den Europæiske Menneskerettighedskonvention giver en vis mulighed for frihedsberøvelse af psykisk syge, men med det nye forslag vil der være en alvorlig risiko for krænkelse af konventionen i konkrete tilfælde. Derfor mener vi, at der ikke bør åbnes op for mere tvang eller frihedsberøvelse, end der allerede er mulighed for”, siger Maria Ventegodt Liisberg.

Hun tilføjer, at en øget brug af tvang også vil kollideremed principperne i FN’s Handicapkonvention.

”Konventionen stiller krav om, at Danmark arbejder for, at psykisk syge mennesker får adgang til den behandling, som de har brug for - uden at skulle udsættes for tvang”, siger Maria Ventegodt Liisberg.

Forslaget, der en del af regeringens initiativ til at modvirke vold og drab på bosteder, kommer efter en række sager inden for de seneste fire år, hvor fem medarbejdere er blevet dræbt af beboere.