Akkreditering

Institut for Menneskerettigheder er Danmarks nationale menneskerettighedsinstitution.

Instituttet er oprettet ved lov. Lovens formål er at gennemføre Paris-principperne.

Paris-principperne indeholder forskellige krav til menneskerettighedsinstitutioner, herunder at de skal have et bredt mandat til at fremme og beskytte menneskerettighederne, at mandatet fortrinsvis skal etableres ved forfatning eller lov, og at de nationale menneskerettighedsinstitutioner skal være uafhængige og i deres virke afspejle mangfoldigheden i samfundet.

Nationale menneskerettighedsinstitutioner kan ansøge anerkendelse af deres uafhængighed via en international akkreditering foretaget af GANHRI (Global alliance of National Human Rights Institutions), der er en global sammenslutning af nationale menneskerettighedsinstitutioner. Alle de nationale institutioner skal gennemgå akkreditering hvert femte år for at sikre stadig overholdelse af Paris-principperne. Akkrediteringen gennemføres i praksis af en såkaldt subkomité om akkreditering (Sub-Committee on Accreditation også forkortet SCA)

Instituttet har altid haft A-status, der er den bedst mulige udmærkelse.

I forbindelse med instituttets akkreditering, besluttede SCA at udskyde behandlingen til november 2018 for at se nærmere på forskellige spørgsmål omkring instituttets virke. Instituttet indsendte i foråret 2018 en rapport indeholdende svarene på SCA’s spørgsmål.

Efter gennemgangen af instituttets oplysninger fornyede SCA i oktober 2018 instituttets A-status med følgende bemærkning:

  1. Instituttet bør arbejde for en lovændring, hvor det tydeliggøres, at instituttet har mandat til at sikre ratificering mv. af internationale menneskerettighedskonventioner.
  2. Instituttet bør sikre, at også Grønlands råd for menneskerettigheder vedtager retningslinjer for udpegning til bestyrelsen, der sikrer åbenhed og transparens.
  3. Instituttet bør præcisere regler og procedurer for afsættelse af et bestyrelsesmedlem.

Bestyrelsen har behandlet SCA’s kommentarer og besluttet at gøre følgende:

Ad 1: Når der i øvrigt er anledning til at ændre institutloven, vil adgangen til at anbefale ratifikation blive inddraget, selv om det ikke er nødvendigt at skrive det i loven.

Ad 2: Grønlands Råd for Menneskerettigheder har d. 22. oktober 2020 vedtaget nye retningslinjer for udpegning af medlemmer til bestyrelsen med udgangspunkt i de retningslinjer, der gælder for udpegningen af de øvrige bestyrelsesmedlemmer.

Ad 3: Instituttet har ændret vedtægterne for at tydeliggøre reglerne om afsættelse af et bestyrelsesmedlem.