Nyhed

Brug formandskabet til at styrke menneskerettighederne

Danmark overtager i dag formandskabet for Europarådets ministerkomite. Regeringen bør arbejde for at styrke det europæiske menneskerettighedssystem.

Danmark er i det næste halve år øverste ansvarlige for beskyttelsen af 820 millioner europæeres menneskerettigheder. Det skal regeringen tage alvorligt og parkere indenrigspolitikken på Slotsholmen.

Reform af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har været centrum for opmærksomheden om det danske formandskab for Europarådet, blandt andet fordi regeringen vil gøre det lettere at udvise kriminelle udlændinge.

”Danmark er i det næste halve år øverste ansvarlige for beskyttelsen af 820 millioner europæeres menneskerettigheder. Det skal regeringen tage alvorligt og parkere indenrigspolitikken på Slotsholmen. Menneskerettighedsdomstolen har brug for et rygstød i en tid, hvor tortur og nedværdigende behandling igen er blevet en del af den europæiske hverdag,” siger Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Jonas Christoffersen understreger, at der er brug for en diskussion af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Domstolen har alt for mange sager, og der er behov for at øge dialogen med medlemsstaterne og andre aktører. Derfor er der også en reformproces i gang, som Danmark har mulighed for at påvirke med formandskabet.

”Danske politikere har – som justitsministeren har sagt – talt om, men ikke med Domstolen. Domstolen lytter allerede i dag til medlemsstaterne, men regeringen kan bruge formandskabet til at skabe endnu mere dialog mellem det juridiske og det politiske niveau. Det vil kunne skabe en større opbakning til Domstolen,” siger direktør Jonas Christoffersen.