Nyhed

Danmark dømt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

De danske domstole krænkede en forvaringsdømt mands rettigheder, da han blev nægtet en ekstern lægefaglig vurdering af, om han udgjorde en farerisiko.

Danmark er i dag blevet dømt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for at krænke en mands rettigheder. Sagen drejer sig om en indsat i Herstedvester fængsel, som i 1996 blev idømt forvaring for forsøg på voldtægt af en mindreårig pige. Den indsatte er løbende blevet vurderet farlig af interne psykiatere og psykologer tilknyttet Herstedvester og eksternt af Retslægerådet i 1995 og 2007.

Klagen til den Europæiske Menneskerettighedsdomstol drejer sig om en afgørelse fra Østre Landsret fra 2015, hvor landsretten fastholdt, at den indsatte fortsat skulle være i forvaring, da han ifølge en intern lægeerklæring fra en psykiater fortsat udgjorde en farerisiko. Den indsatte anmodede under sagen om en ny ekstern lægefaglig vurdering, men den anmodning blev afvist.

Krænkelse af retten til frihed

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har i dag fundet, at der var sket et brud på artikel 5 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention om retten til frihed. Domstolen har lagt vægt på, at samarbejdet mellem den indsatte og sundhedspersonalet tilknyttet Herstedvester fængsel var gået i baglås (”deadlock”), da den indsatte havde mistet tilliden til og ikke ønskede at samarbejde med psykiatere og psykologer i fængslet. I den situation burde der være indhentet en ny ekstern lægevurdering fra Retslægerådet, da den seneste fra 2007 var omkring otte år gammel.

”Dommen er meget konkret begrundet, og det kan ikke antages, at den vil kræve generelle lov- eller praksisændringer. Men dommen understreger – som Domstolen har fastslået i tidligere sager – at myndighederne i forvaringssager skal sikre, at der foreligger en nyere ekstern uafhængig farlighedsvurdering fra fx Retslægerådet, når samarbejdet mellem den indsatte og det interne sundhedspersonale er gået i baglås og præget af mistillid. Eksisterer der et tillidsfuldt og konstruktivt samarbejde mellem den indsatte og sundhedspersonalet, er der derimod ikke noget til hinder for, at farlighedsvurderingen foretages af internt sundhedspersonale,” siger Peter Vedel Kessing, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

Ingen erstatning

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afviste at yde erstatning til den indsatte. Men fastslog at konstateringen af at der var sket et brud på konventionen i sig selv var tilstrækkelig oprejsning.

I 2016 – efter at den indsatte havde klaget til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol – vurderede Østre Landsret på ny, om den indsatte kunne løslades. I den forbindelse indhentede landsretten en ny ekstern erklæring fra 2016 fra Retslægerådet. Rådet var enig i farevurderingen fra Herstedvesters psykiatere, og landsretten fastholdt på den baggrund forvaringen.

Det forventes derfor ikke, at dagens dom giver anledning til en ny ekstern lægefaglig vurdering.

Se dommen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol her