Nyhed

Vi har data, men mangler statistik

Eksperter giver Institut for Menneskerettigheder ret i, at Danmark har brug for mere tilgængelig ligestillingsstatistik.

Data, indikatorer, tal og statistik. Det lyder umiddelbart ikke som opskriften på en publikumsmagnet. Ikke desto mindre var der fulde huse i går, da Institut for Menneskerettigheder slog dørene op til ekspertmøde og debat om statistik og ligestillingen. Og der er god grund til, at dette lidt tekniske emne lokker folk til. For både praktikere, forskere og politikere har interesse i at kunne måle ligestillingen og følge udviklingen. Det kunne deltagerne ved mødet hurtigt blive enige om.

”Den gode nyhed er, at vi rent faktisk har masser af kønsopdelt data. Den dårlige nyhed er, at vi ikke har den samlet, så stat, regioner og kommunerne kan bruge tallene til at måle ligestillingen og målrette deres indsats,” siger Ask Hesby Krogh, leder af kønsligestillingsteamet på Institut for Menneskerettigheder.

En politisk beslutning

Ask Hesby Krogh glæder sig over, at mere end 50 repræsentanter fra blandt andet fagforeninger og ministerier deltog i mødet i går, som var arrangeret af Danmarks Statistik og Institut for Menneskerettigheder.

Niels Ploug, der er direktør for personstatistik i Danmarks Statistik (DST) gennemgik, hvad der findes af tal om ligestilling i dag, og hvad der kan lade sig gøre. Han pointerede, at det er en forudsætning for at kunne følge kønsligestillingen over tid, at man bliver enige om, hvad man ønsker at måle nu og i fremtiden.

”Tallene er der i det store og hele, men det kræver, at man fra politisk side beder Danmarks Statisk som at stille ligestillingsstatistik til rådighed. En ting, vi dog mangler i Danmark, er kønsopdelt data på tidsforbrug,” forklarede Niels Ploug og pegede blandt andet på, at vi ikke ved, hvem der gør hvad i hjemmet.

Erfaringer fra Sverige og Nyborg

I Sverige har de og bruger de ligestillingsstatistik. Statistiker Helena Löf fra Statistiska centralbyrån (SCB) forklarede de fremmødte, hvordan statistikken bruges på den anden side af sundet. Her har man 25 indikatorer på ligestilling, som der løbende måles på, og som alle svenskere kan få adgang til via en enkel hjemmeside.

Vibeke Ejlertsen, der er medlem af Ligestillingsudvalget i Nyborg Kommune fortalte afslutningsvis, hvordan man arbejder med ligestilling ude i kommunerne. Vibeke Ejlertsen gjorde det tydeligt, hvor svært det er at se ligestillingsudfordringerne og rejse opmærksomheden omkring dem, så længe der ikke er dokumentation for dem. Ifølge Vibeke Ejlertsen ryger ligestilling ofte af den kommunale dagsorden, fordi problemerne ikke er synlige nok. Det kan mere statistik lave om på.

Tidligere i år udgav Institut for Menneskerettigheder en rapport om behovet for statistik til at kvalificere kommunernes ligestillingsredegørelser.