Nyhed

Enestående rapport viser menneskeretlige fremskridt i Tunesien

Foto: Hichem, AFP/Ritzau-Scanpix
Ti år at efter det Arabiske Forår brød ud, er tortur og dødsstraf fortsat en realitet i Tunesien. Men rapport fra instituttets tunesiske søsterorganisation vidner også om menneskeretlige fremskridt.

Den 17. december 2020 er det ti år siden, at den 26-årige tunesiske grønthandler Mohamed Bouazizi overhældte sig selv med benzin og var med til at antænde det arabiske forår i Tunesien.  Menneskerettighederne er fortsat stærkt udfordret i det nordafrikanske land. Men der er også sket store fremskridt.  For første gang i 11 år udgiver landets menneskerettighedsorganisation en uafhængig rapport, der stiller skarpt på menneskerettighedernes vilkår og udvikling fra 2016 – 2019.

Rapporten indeholder en omfattende menneskeretlig analyse af landets love og de demokratiske reformer, som er blevet vedtaget de seneste år. Derudover rummer den vigtige anbefalinger til, hvordan regeringen kan arbejde for at gøre op med den fortsat udbredte brug af tortur på landets politistationer og i de tunesiske fængsler, mod afskaffelse af dødsstraf, mod racediskrimination og for at styrke kvinders rettigheder.
 
”Rapportens omfang og kvalitet vidner om, at landets nationale menneskerettighedsinstitution er blevet styrket markant og er i stand til at leve op sin rolle som kritisk vagthund. Det er afgørende for den demokratiske udvikling i Tunesien og for det tiltrængte opgør mod tortur og dødsstraf og for beskyttelsen af borgernes rettigheder,” siger Kristine Yigen, afdelingsleder ved Institut for Menneskerettigheder.
 
De seneste otte år Institut for Menneskerettigheder arbejdet med Tunesiens nationale menneskerettighedsinstitution og en række andre institutioner i landet om at fremme menneskerettighederne i landet. 

Rapporten kan læses her på arabisk. En fransk oversættelse af rapporten er snart tilgængelig.