Nyhed

EU-Domstolen får Databeskyttelsesprisen

EU-Domstolen får Databeskyttelsesprisen
Den 22. december understregede EU-Domstolen, at beskyttelse af persondata er en menneskeret. Derfor modtog den i går Databeskyttelsesprisen.


I december 2016 afgjorde EU-Domstolen, at en massiv indsamling af oplysninger om borgeres kommunikation er ulovlig. Dommen har skabt opmærksomhed om masseovervågning og menneskers ret til databeskyttelse.

Og derfor modtog EU-Domstolen den 26. januar Databeskyttelsesprisen 2017.

Retten til privatliv skal overholdes og beskyttes – også i et digitaliseret samfund.
Rikke Frank Jørgensen, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

Databeskyttelsesprisen uddeles årligt og går til en person, organisation eller et initiativ, der gavner det enkelte menneskes databeskyttelse.

Dom sender vigtigt signal

Seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, Rikke Frank Jørgensen, sidder med i Databeskyttelsesprisens jury.

”EU-Domstolen sendte et meget vigtigt signal, fordi den afgjorde, at en generel logningspligt ikke er forenelig med retten til privatliv. Databeskyttelse er en del af retten til privatliv, og den rettighed har i kraft af den øgede digitalisering været under pres de seneste år", siger Rikke Frank Jørgensen.

EU-Domstolen sendte et meget vigtigt signal, fordi den afgjorde, at en generel logningspligt ikke er forenelig med retten til privatliv.
Rikke Frank Jørgensen, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

"Men retten til privatliv skal overholdes og beskyttes – også i et digitaliseret samfund”, siger hun.

Forbud mod masseindsamling

Dommen fastslår, at EU-medlemslande ikke må anmode teleselskaber om at masseindsamle data om fx borgernes telefonsamtaler og databrug, og at medlemslandene ikke må foretage en generel og udifferentieret lagring af data.

Ifølge domstolen skal indsamlingen være afgrænset i forhold til personkreds, tid og sted – og alene for at bekæmpe grov kriminalitet.
Herhjemme varslede regeringen i 2016, at de gældende logningsregler skal revideres i starten af 2017.

Med EU-dommen er der slået en vigtig streg i sandet.
Rikke Frank Jørgensen, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

”De danske logningsregler går helt tilbage til den første anti-terrorpakke i 2002 og har siden implementeringen i 2007 været et kontroversielt emne. Med EU-dommen er der slået en vigtig streg i sandet”, siger Rikke Frank Jørgensen.

Vagthund får 2. plads

På en delt 2. plads kom Annette Høyrup, seniorjurist ved Forbrugerrådet Tænk, fordi hun – med juryens ord – er “en inspirerende forkæmper i Danmark for persondataforordningen. Hun er vagthund for forbrugernes ret til privatliv. Hun formår at kommunikere nuanceret om et svært emne, også på sociale medier”.

FAKTA

Databeskyttelsesprisen 2016 gik til De Praktiserende Lægers Organisation, PLO. I 2015 gik den til Anders Kjærulff for programmet Aflyttet på Radio24/7.

Partnerne bag Sikkerhedstjekket.dk, Rasmus Theede, Rådet for Digital Sikkerhed & Niels May Vibholt fra Erhvervsstyrelsen, deler 2. pladsen, fordi “Sikkerhedstjekket.dk er et tiltrængt konkret værktøj, udviklet i bredt samarbejde mellem Rådet for Digital Sikkerhed og Erhvervsstyrelsen, som et vejledningstilbud til virksomheder, der vil i gang med at beskytte deres data bedre”.