Nyhed

Flere beboere på botilbud bliver udsat for vold og trusler

Rapporten fra Institut for Menneskerettigheder præsenterer for første gang udviklingen i anmeldt vold og trusler mod beboere på botilbud i Danmark.
Anmeldt personfarlig kriminalitet mod beboere på botilbud er mere end fordoblet fra 2007-2016. Der mangler viden og systematisk registrering.

De seneste år har en række historier om vold på botilbud i Danmark været fremme i medierne. Institut for Menneskerettigheders nye undersøgelse af politianmeldelser om vold afslører en stigning i andelen af beboere, der udsættes for vold. Der er dog store mørketal, som forhindrer et klart overblik over problemets omfang. I dag finder der ingen systematisk registrering af vold og trusler sted.

Rapporten ’Undersøgelse af vold og trusler på botilbud' fra Institut for Menneskerettigheder præsenterer for første gang udviklingen i anmeldt vold og trusler mod beboere på botilbud i Danmark. Instituttet har fået adgang til data om alle politianmeldelser på samtlige socialpsykiatriske botilbud for voksne med psykiske vanskeligheder mellem 2007-2016.

Markant stigning i antal ofre og dømte

Personer med psykiske lidelser, der lever på et socialpsykiatrisk botilbud, befinder sig i en sårbar og udsat position. Derfor har de offentlige myndigheder en særlig pligt til at beskytte borgerne.

”Vores undersøgelse viser, at der er sket en stigning i vold og trusler anmeldt mod beboere på socialpsykiatriske botilbud, men den fortæller ikke hvorfor der er sket en stigning. Som det er i dag, er det ikke obligatorisk at registrere vold og trusler mod beboere. Hvis vi skal gøre os forhåbninger om effektivt at forebygge vold på botilbud, så er det nødvendigt, at vi får bedre viden til at belyse udviklingen”, siger Hans Bruun Dabelsteen, analytiker i Ligebehandlingsafdelingen ved Institut for Menneskerettigheder.

Instituttets analyse viser, at der er sket mere end en fordobling i andelen af ofre for politianmeldt personfarlig kriminalitet over ti år blandt beboerne på botilbud:

Graf, der viser udviklingen i ofre for henholdsvis personfarlig og øvrig kriminalitet per 1000 beboere på socialpsykiatriske botilbud mellem 2007 og 2016 med markant stigning i kurven fra cirka år 2011.
Kilde: Danmarks Statistik, Tilbudsportalen og egne beregninger.


Undersøgelsen viser desuden, at antallet af domme for personfarlig kriminalitet pr. beboer er næsten tredoblet. Rapporten peger samlet set på en generel stigning i antallet af voldshændelser på botilbuddene.

Ser man på, hvor episoderne finder sted, er der også sket en ændring: Hvor den personfarlige kriminalitet rettet mod beboere førhen oftest fandt sted uden for bopælen, er den siden 2011 i stigende grad rykket ind på selve botilbuddene.

Staten har et særligt ansvar og pligt til at indsamle data

Et botilbud er som udgangspunkt et frivilligt socialt tilbud, men der kan også være tilfælde, hvor beboeren er dømt til at tage ophold på et botilbud. I begge tilfælde spiller staten en afgørende rolle for tildelingen af et konkret botilbud til den enkelte borger.

Borgeren står ofte uden mulighed for at vælge sine naboer, sit støttepersonale eller sin geografiske placering. Det kan gøre det svært for beboere med et øget støttebehov at flytte væk, hvis de befinder sig i et voldeligt nærmiljø eller tæt på en konkret overfaldsperson. Staten har derfor en skærpet pligt til at forhindre, at der sker vold og overgreb på botilbuddene.

Samtidig er staten forpligtet til at indsamle data til brug for gennemførelse af Handicapkonventionen. Blandt andet data om vold mod personer med handicap. Det skal ske som en del af forpligtelsen til at fremme beskyttelsen af personer med handicap mod vold, udnyttelse og overgreb.

”Det vigtigste mål er at få nedbragt omfanget af vold mod mennesker, der lever på socialpsykiatriske botilbud, men viden om problemets omfang er en forudsætning for at handle. Hvis staten opfylder sin pligt til at indsamle data på området ved også at måle på vold og trusler mod beboere, vil det give bedre mulighed for at beskytte beboerne. Vi har derfor brug for systematisk registrering på de enkelte botilbud.”, siger Hans Bruun Dabelsteen.

Anbefaling

For at tilvejebringe øget viden om udviklingen og bidrage til forebyggelse af vold og trusler på botilbud anbefaler Institut for Menneskerettigheder i rapporten 'Undersøgelse af vold og trusler på botilbud':

  • At der indføres en obligatorisk, ensartet og systematisk registrering af alle trussels-, volds- og nærved-episoder mod beboere på alle danske socialpsykiatriske botilbud over en vis størrelse.

Kontakt

Specialkonsulent, Ligebehandling