Nyhed

De fleste lande i Vesteuropa har en handlingsplan mod had og diskrimination

Regnbueflag på Kbh H
Kortlægning placerer Danmark i gruppe med lande som Polen og Ungarn, der ikke har en national handlingsplan mod hadforbrydelser og diskrimination. Institut for Menneskerettigheder efterlyser bred dansk handlingsplan.

Institut for Menneskerettigheder har kortlagt, hvilke lande i Europa der har vedtaget nationale handlingsplaner mod had og diskrimination.

I alt 32 europæiske lande indgår i kortlægningen.

Danmark placerer sig i gruppen af 12 lande, der ikke har en handlingsplan mod hadforbrydelser, hadefulde ytringer og diskrimination. De fleste lande i den gruppe ligger i Østeuropa.

 

Dermed udgør Danmark en lille ø blandt vores nabolande Sverige, Norge, Storbritannien og Tyskland. De har alle en handlingsplan, der skal forebygge, at minoritetsgrupper bliver udsat for had og diskrimination.

”Danmark bør ikke danne bagtrop i Europa, når det kommer til at bekæmpe had og diskrimination. Vi har netop styrket lovgivningen om hadforbrydelser, men for at lovændringerne får effekt i virkeligheden, bør de blive fulgt op af en samlet plan med oplysning og indsatser mod diskrimination og had,” siger Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder.

Danmark bør ikke danne bagtrop i Europa, når det kommer til at bekæmpe had og diskrimination.
Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder

Det er specifikt den type forbrydelser, der går ud over nogen, fordi de er tilknyttet en bestemt gruppe, som handlingsplanen skal forebygge. For eksempel at transkønnede bliver overfaldet under Priden, at nogen bliver truet og udsat for racisme i kommentarsporet på Facebook, eller at en jødisk kirkegård bliver skamferet med rød maling.

Alle beskyttelsesgrupper bør indgå i dansk handlingsplan

Større lande som Frankrig, Portugal, Spanien, Tjekkiet og Storbritannien har alle vedtaget handlingsplaner, der dækker bredt og inkluderer beskyttelse på baggrund af etnicitet og race, religion, kønsidentitet, seksuel orientering og handicap.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at:

Regeringen udarbejder en national handlingsplan til forebyggelse og bekæmpelse af racisme, hadforbrydelser og hadefulde ytringer, der har baggrund i andres etniske oprindelse, tro og religion, handicap, seksuelle orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika.

Læs mere i Institut for Menneskerettigheders policy brief om bekæmpelse af hadforbrydelser og racisme.

Den danske regering har luftet ideen om en handlingsplan mod antisemitisme, men tallene viser, at flere grupper oplever had og diskrimination.

”Hvis vi for alvor vil bekæmpe hadforbrydelser og diskrimination i Danmark, må en national handlingsplan være tværgående og sikre både etniske og religiøse minoriteter, LGBTI+-personer og personer med handicap,” siger Nikolaj Nielsen.

Derfor opfordrer Institut for Menneskerettigheder til, at regeringen laver en national handlingsplan, der forebygger og bekæmper hadefulde ytringer, diskrimination og hadforbrydelser for alle beskyttede minoritetsgrupper.

Sådan har vi gjort

Institut for Menneskerettigheder har lavet en kortlægning af, hvilke lande i Europa der har vedtaget nationale handlingsplaner mod had og diskrimination. Vi har indhentet offentligt tilgængelige oplysninger om, hvilke lande der har nationale handlingsplaner for at bekæmpe hadforbrydelser, hadtale og diskrimination.

Kortlægningen dækker handlingsplaner, som er igangsat, er undervejs eller har eksisteret i de seneste fem år.

Vi har også taget kontakt til relevante nationale ligebehandlings- og menneskerettighedsinstitutioner samt ministerier eller myndigheder for at få bekræftet, om landet har en handlingsplan, hvis det ikke har været muligt at få det bekræftet gennem informationssøgning.

Handlingsplanerne er verificeret af de førnævnte institutioner eller ved egen informationssøgning.