Nyhed

Folketinget styrker beskyttelsen af LGBTI+-personer

Foto: Baran Lotfollahi / Unsplash
Ny lovgivning gør det klart, at det er forbudt at diskriminere LGBTI+-personer. Lovændringen udvider samtidig Institut for Menneskerettigheders rådgivning for transkønnede og interkønnede.

Danmark har fået et tydeligt forbud mod diskrimination, hadefulde ytringer og hadforbrydelser over for homoseksuelle og biseksuelle, transkønnede og interkønnede.

Folketinget har nemlig tirsdag inden jul tredjebehandlet lovforslag nummer L18, der styrker beskyttelsen af LGBTI+-personer mod forskelsbehandling, hadforbrydelser og hadefulde ytringer.

”Nu siger loven sort på hvidt, at det i Danmark er forbudt at diskriminere, chikanere og ytre sig hadefuldt mod LGBTI+-personer,” siger Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef for Institut for Menneskerettigheder.

Beskyttelsesgrunde for LGBTI+-personer

Kønsidentitet, der refererer til en persons indre og individuelle oplevelse af sit køn.

Kønsudtryk, der refererer til den måde, hvorpå man udtrykker sit køn, for eksempel ved valg af tøj, frisure, makeup, adfærd, bevægelser og tale.

Kønskarakteristika, der dækker over de legemlige egenskaber, der kendetegner og differentierer kønnet, for eksempel antallet af X- og Y-kromosomer, typen af indre og ydre kønsorganer, endokrine forhold, skægvækst og brystudvikling.

Seksuel orientering dækker over, hvilke(t) køn og kønsudtryk den enkelte tiltrækkes af.

”Det styrker klart beskyttelsen af gruppen af LGBTI+-personer, der mere end andre oplever at blive mobbet, chikaneret, råbt efter på gaden, diskrimineret eller udsat for vold.”

Lovgivningen dækker nu både seksuel orientering, der betegner, hvilket køn den enkelte er tiltrukket af, og forskellige kønsidentiteter og kønsudtryk, der ikke har noget med seksualitet at gøre.

Loven indeholder et tydeligt forbud mod diskrimination på grund af kønsidentitet, det vil sige hvilket køn man identificerer sig som, kønsudtryk, der dækker over, hvordan man udtrykker sit køn gennem for eksempel sit navn eller udseende, og kønskarakteristika, der betegner fysiske kønstegn som for eksempel kromosommønstre

Forbuddet mod forskelsbehandling gælder ikke kun på arbejdsmarkedet, hvor det for eksempel er ulovligt at afskedige nogen på grund af deres seksuelle orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika. 

Forbuddet gælder også i fritiden, så det for eksempel nu er i strid med loven at nægte nogen adgang til diskoteker, sportsklubber eller musikskoler på grund af deres seksuelle orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika.

Hvad betyder interkønnet og transkønnet?

LGBTI+ er den internationale fællesbetegnelse for lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner og interkønnede. Plusset signalerer, at flere grupper som for eksempel nonbinære og queerpersoner også er inkluderet.

Transkønnet er en fællesbetegnelse for personer med en kønsidentitet eller et kønsudtryk, som i større eller mindre grad ikke stemmer overens med det køn, de blev tildelt ved fødslen.

Interkønnet er en fællesbetegnelse for personer med medfødte variationer i deres fysiske kønskarakteristika, for eksempel i deres kønsanatomi, reproduktive organer og/eller kromosommønstre.

Ændringen præciserer lovgivningen mod hadforbrydelser i straffelovens § 81 nr. 6, og hadefulde ytringer i straffelovens § 266 b, stk. 1.

I praksis betyder det, at gerningspersonen kan få en hårdere straf, hvis en forbrydelse er begrundet i had til offerets kønsidentitet eller seksuelle orientering, altså en såkaldt hadforbrydelse. Det er også strafbart, hvis en hadefuld ytring er begrundet i en persons seksuelle orentering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika.

Udvidet mandat for Institut for Menneskerettigheder

Institut for Menneskerettigheder får med lovændringen udvidet sin Ligebehandlingsrådgivning. Nu kan transkønnede og interkønnede ligesom homoseksuelle og biseksuelle få rådgivning, hvis de bliver udsat for diskrimination eller forskelsbehandling.

”Vi er klar til at hjælpe LGBTI+-personer, hvis de støder på forskelsbehandling på deres arbejdsplads eller i deres fritidsliv. Nu kan vi nemlig føre og rejse sager for hele gruppen,” siger Nikolaj Nielsen.

Ligebehandlingsrådgivning

Du kan få hjælp og rådgivning på telefon 3269 8666 mandag-torsdag kl. 12.00-15.00.

Ligebehandlingsrådgivningen bistår blandt andet ofre for seksuel chikane, mennesker med handicap og etniske minoriteter – og nu altså også alle LGBTI+-personer – med at rejse og føre sager ved Ligebehandlingsnævnet.

Lovændringen betyder også, at Institut for Menneskerettigheder får til opgave at foretage analyser af vilkårene for LGBTI+-personer i Danmark.

Sådan beskytter loven LGBTI+-personer 

Her styrkes beskyttelsen af LGBTI-personer mod forskelsbehandling, hadforbrydelser og hadefulde ytringer:

Ligestillingsloven indeholder en beskyttelse mod forskelsbehandling uden for arbejdsmarkedet på grund af kønsidentitet, kønsudtryk, kønskarakteristika eller seksuel orientering.

Forskelsbehandlingsloven indeholder en beskyttelse mod forskelsbehandling inden for arbejdsmarkedet på grund af kønsidentitet, kønsudtryk, kønskarakteristika eller seksuel orientering.

Straffelovens regler om hadforbrydelser indebærer, at det også er en strafskærpende omstændighed, hvis forbrydelsen har baggrund i offerets kønsidentitet, kønsudtryk, kønskarakteristika eller seksuelle orientering.

Straffelovens regler om hadefulde ytringer indebærer, at det er strafbart, hvis en ytring fremsættes offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds med henblik på at true, forhåne eller nedværdige en gruppe på grund af deres kønsidentitet, kønsudtryk, kønskarakteristika eller seksuelle orientering.