Nyhed

Godhavnsdreng får menneskerettighedspris

Godhavnsdreng får menneskerettighedspris
Poul-Erik Rasmussen modtager i år Rådet for Menneskerettigheders hæderspris på vegne af foreningen Godhavnsdrengene. Prisen bliver uddelt den 11. december.

Rådet for Menneskerettigheder giver Poul-Erik Rasmussen Menneskerettighedsprisen 2017 for sit utrættelige arbejde for at skabe retfærdighed for de mange anbragte børn, der over tid har været udsat for myndighedssvigt.

Rådet for Menneskerettigheder

Rådet for Menneskerettigheder er nedsat af bestyrelsen for Institut for Menneskerettigheder og er sammensat af civilsamfundsorganisationer og offentlige myndigheder, der arbejder inden for menneskerettighedsområdet.

“Poul-Erik har med stort personligt mod været med til at sætte fokus på nogle af vores mest udsatte medborgere – nemlig anbragte børn, der udsættes for eller har været udsat for overgreb. Poul-Erik og Godhavndrengenes kamp er vigtig, fordi den handler om at understrege, at det er statens ansvar at sikre, at anbragte børn får en tryg barndom,” siger Søren Laursen, formand for Rådet for Menneskerettigheder.

Han fortsætter:

”Selvom Godhavnsdrengenes oplevelser ligger år tilbage, er diskussionen ikke mindre vigtig i dag. Vi ser desværre stadig eksempler på, at anbragte børn bliver udsat for myndighedssvigt.”

Godhavnsdrengene kæmper videre

Den tidligere børnehjemsdreng Poul-Erik Rasmussen var fra 1962-65 anbragt på det nordsjællandske drengehjem Godhavn. Her var både fysiske og psykiske overgreb en del af hverdagen for de anbragte børn.

At få Menneskerettighedsprisen er så stort. Og det giver os et ekstra spark til at blive ved med at kæmpe for, at der bliver holdt øje med dem, man sætter til at passe på børnene
Poul-Erik Rasmussen, prismodtager, Menneskerettighedsprisen 2017

Poul-Erik har siden 2003 kæmpet for at få en undskyldning fra staten og en symbolsk erstatning for de overgreb, han og mange andre drenge i perioden fra 1950-1975 blev udsat for på Godhavn. Den 14. november 2017 afgjorde Østre Landsret, at sagen er forældet. Men det slår ikke Poul-Erik ud:

Om prisen

Menneskerettighedsprisen er Rådet for Menneskerettigheders hæderspris og gives til en person, gruppe eller organisation, der har gjort en særlig indsats for menneskerettighederne i Danmark. Prisen blev uddelt første gang i 2014.

Prisen er tidligere gået til whistleblower og tidligere efterretningsofficer Anders Kærsgaard, en gruppe transkønnede aktivister og Michala Clante Bendixen fra organisationen Refugees Welcome.

”Det her handler jo ikke bare om vores kamp for at få en undskyldning for vores anbringelsestid. Det gjorde det i starten. Men det gik hurtigt op for os, at man stadig i dag behandler anbragte børn dårligt. At få Menneskerettighedsprisen er så stort. Og det giver os et ekstra spark til at blive ved med at kæmpe for, at der bliver holdt øje med dem, man sætter til at passe på børnene,” siger Poul-Erik Rasmussen.

Prisoverrækkelse hos Institut for Menneskerettigheder

Prisen uddeles mandag d. 11. december kl. 15.00-17.00 hos Institut for Menneskerettigheder.

Til overrækkelsen vil prismodtager Poul-Erik Rasmussen holde et oplæg med fokus på anbragte børn og myndighedernes særlige forpligtigelse til at overholde konventioner.

Tilmeld dig her