Nyhed

Handicapkomité peger på udfordringer for personer med handicap i Danmark

Handicap-skilt
FN’s Handicapkomité efterlyser en dansk handlingsplan for handicappolitikken. En handlingsplan kan være afgørende for at skabe nødvendige fremskridt.

Den danske regering har netop modtaget en liste fra FN’s Handicapkomité. På listen peger komitéen på de emner, den vil undersøge nærmere, når Danmark skal eksamineres næste år. Fælles for emnerne er, at de er afgørende for, om Danmark lever op til FN’s Handicapkonvention, og at komitéen er bekymret for, om Danmarks indsats halter på disse områder.

Handlingsplan kan sikre god udvikling

Danmark eksamineres af FN's Handicapkomité

Februar 2019: Institut for Menneskerettigheder sendte forslag til emner for eksaminationen til handicapkomitéen. Læs mere her.

April 2019: FN’s Handicapkomité vedtog en liste over emner for eksaminationen.

Foråret 2020: Den danske stat skal give en status på hvert emne på listen fra komitéen.

Efteråret 2020: Repræsentanter fra den danske stat og FN’s Handicapkomité mødes til en eksamination af Danmarks indsats for at leve op til FN’s Handicapkonvention.

I februar i år sendte Institut for Menneskerettigheder en rapport til komitéen med de største menneskeretlige udfordringer for personer med handicap i Danmark. En række af de problemer, instituttet pegede på, er taget med i listen fra komitéen. Det gælder først og fremmest fraværet af en national handicappolitisk handlingsplan.

”En fælles plan på tværs af sektorer vil være et vigtigt redskab til at sikre, at udviklingen i levevilkårene for personer med handicap kommer til at gå den rigtige vej i Danmark. Desværre er det ikke tilfældet i dag, hvor færre personer med handicap får en uddannelse sammenlignet med tidligere. Få er i job, og store dele af det offentlige rum er utilgængeligt for personer med større fysiske handicaps,” siger Nikolaj Nielsen, chefkonsulent hos Institut for Menneskerettigheder.

Tvang og uddannelse med på listen

Nikolaj Nielsen fremhæver to andre emner, han er glad for, at handicapkomitéen har taget med på listen: Den udbredte brug af tvang i psykiatrien og uddannelse for personer med handicap.

”Selvom Danmark har et officielt mål om at reducere brugen af tvang, er mængden af tvang steget de seneste år. Det gælder for eksempel, når patienter spændes fast til en seng, eller når medicin tvinges i patienter mod deres vilje. Tvang er et meget alvorligt indgreb i det enkelte menneskes rettigheder, og det er derfor altafgørende, at det kun bliver brugt, når det er absolut nødvendigt,” siger han og tilføjer:

”Uddannelsesraten for personer med handicap er faldet siden 2012, og det er stærkt bekymrende. Ligesom for os andre er uddannelse for personer med handicap vejen til beskæftigelse og vejen til at kunne være en del af samfundet. Danmark har et ansvar for at sikre, at det er muligt for personer med handicap at deltage i samfundslivet, og det lever staten ikke op til i dag.”

Den danske stat har et år til at give en status på hvert af emnerne på listen. Listen og Danmarks svar danner grundlag for den eksamination, som formentlig kommer til at finde sted i efteråret 2020.