Nyhed

Højesteret udviser bandeleder

Dommerhammer
Bandelederen Shuaib Khan er i dag blevet dømt til udvisning af Højesteret. Det er i overensstemmelse med menneskerettighederne, vurderer instituttet.

På trods af en kort dom på tre måneders fængsel har Højesteret i dag udvist lederen af banden LTF, Shuaib Khan. Instituttet er enigt med Højesterets flertal i, at udvisningen må være forenelig med menneskerettighederne.

”Højesteret mener, at Shuaib Khan også fremover vil begå personfarlig kriminalitet i Danmark. Det skyldes ikke kun hans tidligere straffe for grov personfarlig kriminalitet, men også at han er leder af LTF, der er kendt for grov personfarlig kriminalitet. Desuden fremhæver Højesteret blandt andet, at han har siddet i fængsel i ca. 10 år, og at det seneste forhold fandt sted kun fire måneder efter seneste løsladelse og i prøvetiden for en betinget udvisning,” forklarer Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Menneskerettighedsdomstolen har på det seneste overladt en større skønsmargin til nationale domstole bl.a. i sager om udvisning af kriminelle udlændinge. På den baggrund mener instituttet, at der er god grund til at tro, at Menneskerettighedsdomstolen vil acceptere udvisningen.

”Politikerne har bedt de danske domstole om at gå til grænsen af konventionerne. Det har Højesteret gjort i dag. Om dommen så holder i Strasbourg, må vi vente og se, men min vurdering er, at Menneskerettighedsdomstolen vil acceptere udvisningen,” siger Jonas Christoffersen.

Jonas Christoffersen fremhæver dog, at det ikke er muligt fuldstændig sikkert at sige, hvordan en klagesag ved Menneskerettighedsdomstolen vil falde ud. Der er nemlig ikke sammenlignelige sager fra Domstolen. Højesterets dom var heller ikke enstemmig. Én dommer i Højesteret mente, at der må gælde et mindstekrav til, hvor grov den seneste kriminalitet skal være for at føre til udvisning.