Nyhed

​Instituttet efterlyser dansk handicappolitisk handlingsplan i rapport til FN

Pige med Downs syndrom
I en ny rapport til FN’s Handicapkomité peger instituttet på de største menneskeretlige udfordringer for personer med handicap i Danmark.

Tal fra Handicapbarometeret, som instituttet offentliggjorde i 2017, viser, at der fortsat er store udfordringer med at sikre lige muligheder for mennesker med handicap på centrale samfundsområder i Danmark. Udviklingen i levevilkår for mennesker med handicap står i stampe – og på nogle områder går det direkte baglæns.

Danmark eksamineres af FN's Handicapkomité

Februar 2019: Institut for Menneskerettigheder sender forslag til emner for eksaminationen til handicapkomitéen.

April 2019: FN’s Handicapkomité vedtager en liste over emner for eksaminationen.

Foråret 2020: Den danske stat skal give en status på hvert emne på listen fra komitéen.

Efteråret 2020: Repræsentanter fra den danske stat og FN’s Handicapkomité mødes til en eksamination af Danmarks indsats for at leve op til FN’s Handicapkonvention.

"Derfor foreslår vi, at den danske regering indfører en handicappolitisk handlingsplan med konkrete mål for implementeringen af FN’s Handicapkonvention," siger Nikolaj Nielsen, jurist og teamleder ved Institut for Menneskerettigheder.

Samme opfordring blev i september 2018 sendt i et brev til Socialministeren underskrevet af 60 organisationer.

Uambitiøst forbud mod diskrimination af personer med handicap

I juli 2018 blev det i Danmark forbudt at diskriminere mennesker på grund af deres handicap. Forbuddet er længe ventet og et meget positivt tiltag.

"Desværre indeholder forbuddet ingen forpligtelse til rimelig tilpasning eller tilgængelighed. Det betyder i praksis, at personer med handicap fortsat vil stå uden effektiv beskyttelse i mange situationer," siger Nikolaj Nielsen.

Rimelig tilpasning handler om hensyntagen til de konkrete behov, som den enkelte person med handicap måtte have. Det kan for eksempel indebære, at en skole skal sørge for, at en elev med ordblindhed får forlænget tid til eksamen, at en elev med synshandicap må bruge et bestemt oplæsningsprogram, eller at en elev med autisme kan sidde uforstyrret i et rum alene under en prøve.

Instituttet opfordrer FN's Handicapkomité til at undersøge, hvordan den danske regering vil sikre en effektiv beskyttelse af personer med handicap mod diskrimination i form af rimelig tilpasning og mod manglende opfyldelse af eksisterende krav til tilgængelighed.

Læs mere om det danske forbud mod handicapdiskrimination og instituttets kritik her.

Mindre uddannelse

I rapporten til FN-komitéen peger instituttet også på, at uddannelsesraten for personer med handicap er faldet siden 2012.

Instituttet ønsker mere information fra den danske regering om, hvilke foranstaltninger der er taget for at undersøge årsagerne til faldet i uddannelsesraten for personer med handicap.

Tvang i psykiatrien

Instituttet rapporterer desuden om en stigning i tvang i psykiatrien. Det gælder også en stigning i tvang mod børn, der er indlagt i psykiatrien. Det sker på trods af, at Danmark siden 2015 har haft et officielt mål om at reducere brugen af tvang.

Instituttet har tidligere gjort FN’s Torturkomité opmærksom på problemet med tvang i psykiatrien i det danske sundhedssystem.