Nyhed

Instituttet lancerer database over domme mod Danmark

Retshammer
Ny database samler alle internationale afgørelser i menneskeretssager, som har været ført mod Danmark.

Institut for Menneskerettigheder har netop lanceret en ny database, som indeholder alle internationale domme, afgørelser og udtalelser i menneskeretssager, som nogensinde er blevet ført mod Danmark.

Databasen består af afgørelser fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, Den Europæiske Menneskerettighedskommission og udtalelser i enkeltsager fra FN’s traktat-komitéer.

”Det er første gang, at alle dokumenter om internationale domsafgørelser mod Danmark er samlet på ét sted. Det gælder også afgørelser, som før kun har eksisteret i trykte udgaver og derfor ikke har været lette at finde,” siger Lise Garkier Hendriksen, chefkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder. Hun fortsætter:

”Det er et redskab, vi selv kommer til at bruge i vores arbejde på instituttet, men vi håber selvfølgelig, at journalister, advokater, studerende, embedsmænd og andre vil få glæde af den og bruge den i deres arbejde.”

Let at søge i

Alle domme, afgørelser og udtalelser indeholder et dansk resumé af sagen samt den fulde version på originalsproget (engelsk eller fransk). For at gøre det let at finde relevante sager i databasen, indeholder hver sag en række søgbare oplysninger som fx oplysninger om, hvilke internationale organer afgørelsen stammer fra, hvilken dansk retsinstans der har taget stilling til sagen og sagsnummer, dato og resultat.

Samtidig er sagerne kategoriseret under emneord som fx asyl eller ytringsfrihed, som gør det lettere at finde afgørelser inden for specifikke menneskeretlige områder.

Instituttet vil løbende opdatere databasen, når der kommer nye domme, afgørelser og udtalelser til.