Nyhed

Kommune anerkender, at opdeling af skole var diskrimination

Skoleskilt
Instituttet har besluttet at hæve sagen mod Herning Kommune, da begge parter er enige om, at elever blev diskrimineret, da Herningsholmskolen blev delt i to.

Ligebehandlingsnævnet kommer alligevel ikke til at vurdere Herning Kommunes opdeling af Herningsholmskolen. Institut for Menneskerettigheder valgte at indgive en klage til nævnet efter, at kommunen havde oprettet en ny afdeling af skolen for børn fra det socialt udsatte boligområde Holtbjerg. Herning Kommune anerkender nu, at opdelingen af skolen udgjorde diskrimination, og instituttet har derfor besluttet at hæve sagen ved Ligebehandlingsnævnet.

”Det er vigtigt, at børn med minoritetsbaggrund bliver inkluderet i folkeskolen. Skolen former fremtidens samfund. Hvis vi ønsker et samfund, hvor alle er ligestillet uanset etnisk oprindelse, skal vi sikre, at etnisk oprindelse ikke bliver afgørende for, hvilket undervisningstilbud børn får,” udtaler Maria Ventegodt, ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder.

I aftalen mellem Herning Kommune og Institut for Menneskerettigheder lyder det:

”Institut for Menneskerettigheder og Herning Kommune har aftalt, at Institut for Menneskerettigheder hæver sagen ved Ligebehandlingsnævnet angående Herning Kommunes beslutning i september 2018 om opdelingen af Herningsholmskolen i henholdsvis Sjællandsgade og Holtbjerg afdelingerne. Herning Kommune anerkender, at byrådets beslutning utilsigtet udgjorde diskrimination på grund af etnicitet, fordi der i beslutningsgrundlaget blev lagt vægt på elevernes etniske oprindelse, og fordi beslutningen indebar en udskillelse af børn med minoritetsbaggrund til Holtbjerg-afdelingen. Udskillelsen af børn i den nye 0. klasse skete ved, at børnene skulle starte i Holtbjerg-afdelingen. Og udskillelsen af børn i de nye 1.-3. klasser skete ved, at børnene blev flyttet fra en eksisterende klasse i Sjællandsgade-afdelingen til Holtbjerg-afdelingen. Beslutningen kom således utilsigtet til at udgøre en overtrædelse af forbuddet mod diskrimination indeholdt i lov om etnisk ligebehandling § 3, stk. 1, jf. stk. 2.”