Nyhed

Menneskerettighedsdomstol afviser to danske udvisningssager

Danmarks formandskab for Europarådet
Det var ikke et brud på menneskeretten at fratage en dansk fremmedkriger sit statsborgerskab eller at udvise en voldsdømt for bestandig, vurderer Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har 3. marts 2022 afgjort to sager, der handler om udvisning fra Danmark. Begge sager blev afvist af Domstolen, fordi der i ingen af sagerne var brud på retten til privat- og familieliv.

I den første sag, Johansen mod Danmark, havde Danmark taget statsborgerskabet fra en dansk-tunesisk mand, der blev trænet til at være fremmedkriger for Islamisk Stat. Han blev udvist med et permanent indrejseforbud.

Klagen blev afvist af Menneskerettighedsdomstolen, blandt andet fordi terror er en alvorlig trussel med menneskerettighederne. Domstolen anser det desuden for legitimt, at lande tager skrappere midler i brug, når det handler om terrorisme og statens sikkerhed.

”Det er første gang, Menneskerettighedsdomstolen har vurderet en sag om en dansk fremmedkriger. Afgørelsen kan derfor få betydning for lignende sager. Det er værd at lægge mærke til, at Domstolen understreger, at staterne må sætte hårdt mod hårdt, fordi terror kan være en trussel mod menneskerettighederne,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.     

I den anden sag, Ahmed mod Danmark, blev en pakistansk statsborger udvist med permanent indrejseforbud til Danmark. Han kom til Danmark som otteårig. Som 16-årig havde han sammen med andre begået et livstruende overfald på en 14-årig, der blev stukket tre gange i brystet med en kniv. Han blev idømt tre et halvt års fængsel.

Det var heller ikke i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 om retten til privat- og familieliv at udvise manden. De danske domstole havde nemlig været grundige og afvejet de forskellige hensyn i sagen. Hans kriminalitet var blevet holdt op imod hans familieliv i Danmark. Derfor afviste Menneskerettighedsdomstolen sagen.

14 ud af de i alt 26 danske sager, der har været for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol de seneste fem år, handler om udvisning af kriminelle udlændinge. I to af sagerne er Danmark blevet dømt for at bryde retten til privat- og familieliv. De resterende udvisningssager er blevet godkendt af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.