Nyhed

Mødre i Syrien kan næppe give et gyldigt samtykke

Kort over landene omkring Syrien
Institut for Menneskerettigheder tvivler på, at mødre i lejre i Syrien kan give et frivilligt og informeret samtykke til, at deres børn tages til Danmark uden dem. Det fremgår af et nyt høringssvar.

I et nyt høringssvar har Institut for Menneskerettigheder kommenteret på en rapport fra regeringens taskforce, der har undersøgt mulighederne for at evakuere børn fra lejre i Syrien, og regeringens beslutning om at hente 14 børn og deres tre mødre tilbage til Danmark. Regeringen har besluttet, at yderligere fem børn også kan evakueres, hvis deres mødre, der administrativt har fået frataget deres danske statsborgerskab, samtykker til det.

Instituttet finder det positivt, at 14 børn og deres mødre nu kan se frem til at komme ud af lejrene i Syrien og vende tilbage til Danmark. Høringssvaret fokuserer især på de fem børn, der alene kan komme til Danmark, hvis deres mødre samtykker til det. 

Institut for Menneskerettigheder stiller spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er muligt at få et frivilligt og oplyst samtykke fra mødrene til de fem børn. Hvis det ikke er muligt, vil det være et brud på børnenes ret til familieliv at adskille dem fra deres mødre.

”Det er særdeles tvivlsomt, om mødrene i lejrene kan give et frivilligt og informeret og dermed gyldigt samtykke. Dels er kvinderne frihedsberøvede og under et ekstremt pres, dels er det svært for dem at se rækkevidden af samtykket, da det er umuligt at forudse, hvornår de og deres børn vil kunne genforenes,” siger Louise Holck.

I høringssvaret vurderer instituttet desuden, at barnets tarv skal komme i første række, når det besluttes, om børnene skal hentes hjem med deres mødre.

Læs hele høringssvaret her.