Nyhed

Ny statistik sætter tal på ligestillingen

Ny statistik sætter tal på ligestillingen
For første gang får vi et statistisk overblik over ligestillingen mellem mænd og kvinder i Danmark.

Går det frem eller tilbage med ligestillingen i Danmark? Det har på en lang række områder været svært at måle, men nu bliver det muligt. Torsdag den. 1. juni lancerer Danmarks Statistik nemlig en ny og omfattende statistik, der skal give overblik på ligestillingsområdet.

Selvom der er bred enighed i Danmark om, at ligestilling mellem kønnene er vigtigt, så har vi til dato manglet ligestillingsstatistik, som man for eksempel har i Sverige og Norge.

Statistikken slår ned på ni hovedemner – demokrati og ledelse, familie, uddannelse, kultur, arbejde, løn, indkomst, helbred samt tryghed – der tilsammen vil danne et overblik over forskelle mellem kvinders og mænds stilling i samfundet

Stort skridt fremad

Institut for Menneskerettigheder har efterlyst en sådan statistik og har i efteråret 2016 været involveret i en høringsproces med fokus på at udvælge relevante indikatorer, som belyser de vigtigste aspekter af kønsligestillingen i Danmark.

Vi er utroligt glade for, at Danmarks Statistik har påtaget sig denne opgave med at belyse ligestillingen i Danmark.
Maria Ventegodt Liisberg, ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder.

Ifølge instituttets ligebehandlingschef, Maria Ventegodt Liisberg, er der tale om et stort skridt i den rigtige retning. Det er vigtigt, fordi viden om manglende ligestilling er en forudsætning for handling på området.

”Vi er utroligt glade for, at Danmarks Statistik har påtaget sig denne opgave med at belyse ligestillingen i Danmark. Før har vi været henvist til World Economic Forums og Nordisk Råds ligestillingsstatistikker, hvor det er vanskeligere at følge en ren dansk udvikling, fordi alle tallene ses i forhold til andre lande”, siger hun.

”Vi håber meget, at det vil bidrage til både en større erkendelse af manglende ligestilling i Danmark samt øge brugen af kvantitative mål i politik og forvaltning. Begge er meget tiltrængt”, siger Maria Ventegodt Liisberg.