Nyhed

Private børnehaver og skoler undgår forpligtelse om rimelig tilpasning

Et billede af børn, der leger
Lovforslag om forbud mod forskelsbehandling på grund af handicap er et vigtigt afsæt for at sikre lige muligheder for personer med handicap.

Institut for Menneskerettigheder finder det positivt, at regeringen vil indføre en pligt til rimelig tilpasning hos offentlige dagtilbud til børn og i folkeskolen. Der er dog store skår i glæden.

I udkastet til lovforslag foreslår regeringen, at kun offentlige tilbud til børn skal være omfattet af forpligtelsen til rimelig tilpasning.Dog ses en stigende tendens i tilvalget af private tilbud. ifølge en undersøgelse af FOA fra 2016 er andelen af børn i private dagtilbud 9,5 %. En stigende tendens siden 2007. Og Ifølge en analyse af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er antallet af førsteklasseselever på privatskole oppe på 17,4 procent og i udskolingen på over 20 procent.

Institut for Menneskerettigheder

om børn med handicap på frie grundskoler.Rapporten dokumenterer, at børn med handicap i langt højere grad end børn uden handicap er udsat for skoleskift, og at risikoen for skoleskift er højere for elever med handicap på frie grundskoler end for elever med handicap i folkeskolen. Der er således et styrket behov for at sikre rettighederne for børn med handicap på de frie grundskoler.

”Rimelig tilpasning er en aktiv form for hensyntagen, hvor man tager individuelle hensyn til personer med handicap. Derfor er det vigtigt, at pligten også kommer til at gælde private skoler og daginstitutioner, fordi flere og flere børn går i private skoler og pasningstilbud”, siger ligebehandlingschef hos Institut for Menneskerettigheder, Maria Ventegodt.


Privat børnehave kunne ikke tage ansvar for Mattias

Institut for Menneskerettigheder kunne tilbage i december 2016 fortælle historien om en 4-årig dreng, der blev tvunget til at skifte børnehave på af sin diabetes.

Mattias havde lige fået konstateret diabetes. Det krævede, at personalet børn skulle give Mattias sin insulin, hvis han skulle blive institutionen. Børnehaven var privat, og afslog at hjælpe Mattias. Børnehaven mente ikke, at det var deres opgave at give Mattias insulin, og det var de heller ikke forpligtet til ifølge loven, og det vil de fortsat ikke være, da børnehaven er privat.

”Eksemplet med Mattias viser jo, hvordan en manglende forpligtelse kan udmønte sig. Derfor er det vigtigt, at loven forpligter private dagtilbud og grundskoler. Derfor anbefaler instituttet, at regeringen ikke undtager de private dagtilbud og grundskoler”, siger Maria Ventegodt.