Nyhed

Vi rådgiver ofre for seksuel chikane

Billede af øje med mascara på vipperne og tåre under øjet
Institut for Menneskerettigheder tilbyder individuel rådgivning og bistand til ofre i sager om seksuel chikane og indbringer klager for Ligebehandlingsnævnet.

Opdateret 26. april 2023

Stiller din chef for nærgående spørgsmål i arbejdstiden? Har du på dit arbejde oplevet uønskede berøringer? Får du ubehagelige kommentarer om dit køn eller udseende?

Så har du muligvis oplevet seksuel chikane. I de tilfælde kan du få råd og vejledning hos Institut for Menneskerettigheder.

Diskriminationslinjen tilbyder nemlig rådgivning til enkeltpersoner med udgangspunkt i retten til ikke at blive diskrimineret på baggrund af køn og seksualitet.

”Loven siger, at chikane og seksuel chikane er ulovligt. Vi rådgiver mennesker, der er blevet krænket, så de i sidste ende kan få prøvet deres sag ved Ligebehandlingsnævnet,” forklarer Nanna Margrethe Krusaa, jurist og chefkonsulent på Institut for Menneskerettigheder.

Har du været udsat for diskrimination, så ring til Diskriminationslinjen på 32 69 86 66.

Diskriminationslinjen er til dig, der har været udsat for diskrimination på grund af alder, religion, handicap, race, etnisk oprindelse, seksualitet, køn, kønsudtryk, kønsidentitet eller kønskarakteristika.

Telefonerne er åbne mandag-torsdag kl. 12-15 på 3269 8666.

”Vi har erfaring med at rådgive og vejlede i individuelle sager, hvor for eksempel kvinder har oplevet seksuel chikane på deres arbejdsplads, uddannelsessted eller i forbindelse med jobsøgning. Det gælder altså både på og uden for arbejdsmarkedet,” understreger Nanna Margrethe Krusaa.

Hvad kan vi hjælpe med

Når du ringer ind til Diskriminationslinjen, beder vi dig gennemgå, hvad du har oplevet. På den måde sammenstykker vi et sagsforløb, der beskriver de faktiske omstændigheder.

Rådgiverne på Diskriminationslinjen kan på den baggrund vejlede dig i, hvor du får relevant hjælp til sagen. Ofte vil din fagforening være bedst til at rådgive, hvis du har oplevet krænkende adfærd eller seksuel chikane fra kolleger, ledere eller kunder i forbindelse med dit arbejde.

Vi kan rådgive dig i at skrive en klage, hjælpe med at skrive klagen og indgive klagen for Ligebehandlingsnævnet.

Men hvis din fagforening ikke vil rejse sagen, eller hvis du ikke er medlem af en fagforening eller er i et ansættelsesforhold, der gør det tryggere at klage med hjælp fra Diskriminationslinjen, kan vi hjælpe dig.

Hvad er seksuel chikane?

Ligestillingslovene i Danmark definerer seksuel chikane som:

"(...) Enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima."
Ligebehandlingsloven, § 1, stk. 6, og ligestillingsloven, § 2 a, stk. 3

Du kan læse mere i vores spørgeskema, hvor vi har flere konkrete eksempler.

Når du kontakter os, taler vi med dig om de forskellige muligheder. Hvis fagforeningen har afvist at hjælpe i sagen, kan vi kontakte din arbejdsgiver eller dit uddannelsessted og indlede en dialog.

Endelig vejleder vi i, hvordan du bringer din sag for Ligebehandlingsnævnet, der træffer afgørelser i sager om forskelsbehandling. Vi kan rådgive dig i at skrive en klage, hjælpe med at skrive klagen og indgive klagen for Ligebehandlingsnævnet.

Det er Ligebehandlingsnævnet, der i sidste ende vurderer, om der er sket diskrimination eller ej. Hvis nævnet konstaterer, at der er sket forskelsbehandling i strid med ligebehandlingslovene, kan nævnet tilkende en godtgørelse.

Institut for Menneskerettigheder er nationalt ligebehandlingsorgan

Siden 2011 har Institut for Menneskerettigheder været nationalt ligebehandlingsorgan for ligestilling i Danmark. Det forpligter instituttet til at fremme, evaluere og overvåge ligestillingen i Danmark og bekæmpe diskrimination på baggrund af køn.

Derfor rådgiver vi ofre for diskrimination, udarbejder og offentliggør analyser og rapporter med anbefalinger til nøgleaktører og beslutningstagere for at sikre ligestilling i Danmark.

Siden 2016 har Institut for Menneskerettigheder haft mandat til at kunne indbringe sager af principiel karakter eller sager af almindelig offentlig interesse for Ligebehandlingsnævnet, som behandler sager om ulovlig forskelsbehandling.

 

Kontakt

Leder af Diskriminationslinjen, Ligebehandling