Nyhed

Unge asylpar bør ikke adskilles automatisk

Parrene har krav på en konkret vurdering. Det skriver Institut for Menneskerettigheder i et brev til Inger Støjberg.

Asylpar, hvor mindst den eneer under 18 år, bør ikke automatisk skilles ad. I stedet bør man i hvert enkelt tilfælde vurdere, om der er tale om tvang. Er dette ikke tilfældet, kan adskillelsen være en krænkelse af retten til familieliv, som er beskyttet i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det har instituttet meddelt udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg. Notatet til ministeren er samtidig sendt til Folketingets Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalg, Udlændingestyrelsen og Røde Kors.

Institut for Menneskerettigheder er enig med ministeren i, at Danmark skal sikre, at unge piger ikke bliver tvunget til at leve i forhold med en voksen på et asylcenter. Men dette bør ske på grundlag af en konkret vurdering.

”Danmark skal naturligvis bekæmpe tvangsægteskaber og beskytte kvinders rettigheder. Men atskære alle over en kam er ikke løsningen. Er ægteskabet frivilligt, og aldersforskellen ikke særlig stor, kan det være mere hensigtsmæssigt at lade parrene blive sammen, hvis det er det, de selv ønsker.” Detsiger Louise Holck, vicedirektør hos Institut for Menneskerettigheder.

Louise Holck påpeger samtidig, at menneskeretten kræver, at der i sådanne situationer foretages en konkret proportionalitetsafvejning.

Ifølge Røde Kors er flere af de omhandlede unge par meget belastede af truslen om adskillelse.