Nyhed

Varetægtsfængsling – Danmarks hårdeste straf?

Varetægtsfængsling – Danmarks hårdeste straf?
Forholdene for varetægtsfængslede i de danske fængsler trænger til et grundigt gennemsyn og omfattende reformer. Det konkluderer ny bog.

I Danmark er omkring en tredjedel af de indsatte i Kriminalforsorgen varetægtsfængslede.

Men selvom varetægtsfængslede bør betragtes som uskyldige, er de underlagt markant mere restriktive regler og værre forhold end de indsatte, som allerede er dømt og afsoner en dom.

Netop den problematik sætter den nye bog ”Varetægtsfængsling – Danmarks hårdeste straf?” fokus på.

Behov for reformer

Bogen, der er skrevet af to tidligereforskere ved Institut for Menneskerettigheder – Peter Scharff Smith og Janne Jakobsen - viser, at varetægtsområdet trænger til et grundigt gennemsyn og omfattende reformer.

”Da vi lavede undersøgelsen blev vi overraskede over, hvor meget der egentlig er at tage fat på. Derfor kommer vi i bogen også med konkrete forslag til ændringer og nye tiltag på området”, siger Peter Scharff Smith.

Varetægtsfængsling er enormt indgribende og bør kun benyttes, når det er strengt nødvendigt.
Peter Scharff Smith, forfatter til "Varetægtsfængsling - Danmarks hårdeste straf?"

”Varetægtsfængsling er enormt indgribende og bør kun benyttes, når det er strengt nødvendigt. Alligevel ser vi, at det bliver benyttet rutinemæssigt og i stort omfang”, siger Peter Scharff Smith

Foruroligende forhold

Ifølge Peter Scharff Smith er det et helt afgørende princip i enhver retsstat, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist.

Derfor er det foruroligende, at det danske system er bygget op på en måde, hvor man i virkeligheden begrænser de varetægtsfængsledes rettigheder langt mere end de dømte afsonere.
Peter Scharff Smith, forfatter til "Varetægtsfængsling - Danmarks hårdeste straf?"

"Derfor er det foruroligende, at det danske system er bygget op på en måde, hvor man i virkeligheden begrænser de varetægtsfængsledes rettigheder langt mere end de dømte afsonere”, siger han.

Bogen bygger på omfattende spørgeskemaundersøgelser og interviews med indsatte og ansatte i Kriminalforsorgen.

Tre afsnit

Første del af bogen giver en historisk gennemgang og peger på, hvor vanskeligt det kan være at slippe fri af traditioner.

Anden del ser nærmere på en række temaer som fx kontakten med de pårørende, trusler og vold samt psykiske problemer blandt indsatte.

Bogens tredje del fokuserer på paradokser samt retsprincipper og slutter af med konkrete forslag til reformer på varetægtsområdet.

Kontakt

Emeritus, Forskning