Nyhed

WorldPride og EuroGames sætter fokus på vigtige udfordringer for LGBTI+-personer

Foto viser regnbueplaget, der vajer foran en menneskemængde
I denne uge begynder det internationale Pride-event Copenhagen 2021. Der er meget at fejre, men det er også en vigtig anledning til at sætte fokus på den diskrimination, LGBTI+-personer fortsat oplever. 

København er fra 12.-22. august værtsby for verdens største LGBTI+-event i år, når både WorldPride og det LGBTI+-inkluderende sportsevent EuroGames løber af stablen under den samlede betegnelse Copenhagen 2021.

Begivenheden vil samtidig med at være en global fejring af mangfoldighed også være en storslået fejring af sportsånden. Institut for Menneskerettigheder bruger anledningen til at sætte fokus på den diskrimination, LGBTI+-personer fortsat oplever nationalt og globalt.

Den globale samtale er vigtig for at skabe forandringer

Hvad står LGBTI+ for?

LGBTI+ er en engelsk forkortelse for lesbian, gay, bisexual, transgender og intersex, som er den internationale fællesbetegnelse for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transpersoner og interkønnede. Plusset signalerer, at flere grupper som fx non-binære og queer-personer også er inkluderet.

Der er globalt set mere end 70 lande, der har lovgivninger, som fortsat kriminaliserer LGBTI+-personer. Der er i disse år også et stigende pres på LGBTI+-personers rettigheder i flere europæiske lande.

Morten Emmerik Wøldike, der er sociolog og leder Institut for Menneskerettigheders arbejde med kønsligestilling og LGBTI+, peger på, at Copenhagen 2021 giver plads til en vigtig global samtale om at skabe bedre rettigheder og levevilkår for LGBTI+-personer.

”Det er et stort problem, at LGBTI+-grupper udsættes for diskrimination og hadforbrydelser over hele verden. Homoseksualitet er fortsat kriminaliseret i lande, der ligger tæt på Danmark, og som vi indgår i forpligtende samarbejder med. Vi ser, at europæiske naboer som Polen og Ungarn har indført love, der indskrænker LGBTI+-gruppers rettigheder. Samtidig viser undersøgelser på området, at LGBTI+-personer i Danmark oplever diskrimination og hadforbrydelser i det offentlige rum både online og offline, hvilket vi bør have fokus på at få ændret.”  

LGBTI+-personer oplever et ekskluderende dansk idrætsliv

At dyrke idræt handler i høj grad også om at deltage i et socialt fællesskab, men det er ikke alle sportsudøvere, der føler sig inkluderet. En nylig undersøgelse udarbejdet af Analyse & Tal i samarbejde med Regnbuekoalitionen, som Instituttet er en del af, viser, at LGBTI+-personer oplever det danske idrætsmiljø som ekskluderende.

Undersøgelsen peger på, at homofobisk jargon og fordomme om LGBTI+-personer er indlejret i den danske sportskultur. Mere end halvdelen af de adspurgte har i danske idrætsforeninger oplevet nedsættende sprogbrug og negative antagelser baseret på deres seksuelle orientering eller kønsidentitet. 

”Det har negative konsekvenser for LGBTI+-personers deltagelse i sportsmiljøet. Negative erfaringer forbundet med seksuel orientering eller kønsidentitet er faktisk medvirkende til, at LGBTI+-personer melder sig ud af eller helt undgår at deltage i en sport”, fortæller Morten Emmerik Wøldike.

Instituttet for Menneskerettigheder deltager i WorldPride og EuroGames

Institut for Menneskerettigheder deltager i flere af årets debatpaneler: 

  • 15. august vil Steven Jensen, seniorforsker, deltage i arrangementet ”Et geopolitisk perspektiv på HIV”, der sætter fokus på udviklingen af behandling af HIV. Det finder sted på Medicinsk Museion fra klokken 16-17.30.
  • 17. august fra klokken 12-13 på Kvægtorvet vil Morten Emmerik Wøldike, sociolog og leder af instituttets arbejde med kønsligestilling og LGBTI+-rettigheder, deltage i arrangementet ”Seksualundervisning og LGBT+-identiteter”, der belyser, hvorfor LGBT+-identiteter bliver usynliggjort i seksualundervisningen i det danske skolesystem. 
  • 18. august fra klokken 9-10 på Kronprinsessegade vil Maria Ventegodt, national chef, deltage i arrangementet ”Homophobia as a tool for governments – LGBT rights in Eastern Europe”, der omhandler homofobi og undertrykkelse i Østeuropa.