Publikation
Tech-giganterne, ytringsfriheden og privatlivet

Tech-giganterne, ytringsfriheden og privatlivet

Tech-giganterne har væsentlig indflydelse på det enkelte menneskes rettigheder, samtidig med at de på flere områder opererer i et reguleringsmæssigt tomrum.

LYD: Seniorforsker Rikke Frank Jørgensen og Specialkonsulent Marya Akhtar står bag en rapporten om techgiganterne, ytringsfriheden og privatlivet. I denne samtale med Anders Kjærulff, diskuterer de regulering, politikernes rolle, om det måske er selve forretningsmodellen, der er gal og hvad der kan gøres for at give borgerne rettigheder i en platformstidsalder.

Du kan også høre den på soundcloud her

Tech‐giganterne spiller en stadig større rolle i samfundet, fordi de kontrollerer de platforme og tjenester, hvor kommunikation, informationssøgning, offentlig debat, mv., udfolder sig.

Samtidig opererer virksomhederne (i større eller mindre grad) ud fra en forretningsmodel, der er baseret på at indsamle og analysere så mange oplysninger om borgerne som muligt. Tech‐giganterne har en hidtil uhørt mulighed for at påvirke menneskerettigheder og demokratiske processer for millioner af borgere samtidig med, at de agerer uden for demokratisk kontrol. Virksomhederne har således væsentlig indflydelse på den enkeltes rettigheder, samtidig med at de på flere områder opererer i et reguleringsmæssigt tomrum.

Det har i høj grad været op til virksomhederne selv at sikre, at de respekterer menneskeretten.

Denne rapport beskriver de væsentligste menneskeretlige problemer med særligt fokus på:

  • Ytringsfriheden, herunder de gråzoner, der aktuelt eksisterer for beskyttelse af ytringsfriheden på digitale platforme.
  • Retten til privatliv og beskyttelsen af personoplysninger, herunder platformenes indsamling og kommercielle brug af oplysningerne.
  • Effektiv håndhævelse af rettighederne.

Når tech‐giganterne fjerner indhold på internettet, kan det ske af mange forskellige grunde. Det kan være, fordi en stat konkret har givet påbud til platformen om at fjerne indholdet, eller fordi platformen selv har besluttet, at visse typer indhold ikke skal være synlige på deres platforme. Indholdet kan også blive fjernet, fordi staten har opfordret til det, eller fordi platformen har indgået en frivillig aftale med staten om at fjerne indholdet. De mange forskellige grunde til, at indhold bliver fjernet, indebærer, at statens ansvar for at beskytte ytringsfriheden er uklart.

Tech‐giganterne forventes i praksis at vurdere store mængder indhold for at fjerne det ulovlige indhold. Dette skaber en risiko for overregulering, således at mere indhold end nødvendigt fjernes. Overregulering af indhold kan medføre en chilling effect på ytrings‐ og informationsfriheden.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk