Om os

Institut for Menneskerettigheder er en selvejende statsinstitution. Vi har mandat til at fremme og beskytte menneskerettigheder og ligebehandling i Danmark og i udlandet.

Vi er Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution. Vi har også til opgave at være nationalt ligebehandlingsorgan i forhold til race og etnisk oprindelse og i forhold til køn. Vi har desuden en særlig rolle på handicapområdet, hvor vi skal fremme og overvåge gennemførelsen af FN's Konvention om Rettigheder for Personer med Handicap.

I Danmark rådgiver vi regering, Folketing, ministerier og myndigheder om menneskerettigheder, blandt andet når der bliver lavet nye lovforslag.

Vi udarbejder analyser og forskning om eksempelvis børn med forældre i fængsel, terrorismelovgivning, statsløses rettigheder og ligeløn.

Vi udarbejder konkrete projekter, der fremmer ligebehandling, og rådgiver dem, der oplever, de er blevet diskrimineret.

Vi kortlægger, hvor Danmark har de største udfordringer på menneskerettighedsområdet, og hvor der sker fremskridt år for år.

Læs mere på menneskeret.dk/status og læs vores årlige beretning til Folketinget.

I Grønland har Naalakkersuisut – Grønlands regering – ønsket, at Institut for Menneskerettigheder skal fungere som national menneskerettighedsinstitution for Grønland, ligesom instituttet er det for Danmark. Læs mere om Grønland her.

I vores internationale arbejde har vi ikke mandat til at monitorere og rapportere på menneskerettighederne i andre lande. Den opgave ligger bl.a. hos de respektive landes egen menneskerettighedsinstitution.

Som en uafhængig statslig menneskerettighedsinstitution har vi til gengæld en unik adgang til at samarbejde med udenlandske statslige aktører og organisationer, som ellers kan være svære at få adgang til.

Vi samarbejder derfor med ministerier, retssystemer, politistyrker, civilsamfund, virksomheder, universiteter mv. og bidrager til, at de hver i sær kan udfylde deres rolle og mandat. Målet er et stærkt og sammenhængende menneskeretssystem, hvor hver aktør løfter sin opgave og bidrager til at beskytte og udbrede menneskerettighederne.

Det er staters ansvar at menneskerettighederne overholdes. Samtidig er stater ofte medskyldige i nogle af de værste krænkelser.

Også i lande, der er kendt for at krænke menneskerettighederne søger vi dialog med de myndigheder, der er indstillet på at forbedre menneskerettighederne. Vores arbejde kræver derfor ofte en blanding af diplomati og kritisk dialog.

Læs mere om vores internationale arbejde på vores engelske hjemmeside humanrights.dk