Hviderusland

Republikken Hviderusland fik uafhængighed fra Sovjetunionen i 1991. Siden 1994 har Hviderusland kun haft én præsident: Alexander Lukasjenko.

Lukasjenko fortsatte med en række sovjettiske policies, blandt andet en statsstyret økonomi, centraliseret magt og beslutningsprocesser, undertrykkelse af civilsamfundsorganisationer og organisationer, der arbejder for fremmelsen af den hviderussiske nationalidentitet, sprog og historie. Hviderusland er det eneste land i Europa, der stadig benytter sig af dødsstraf. Siden 1996 har Hviderusland været udelukket fra Europarådet.

Institut for Menneskerettigheder har arbejdet i Hviderusland siden 2008.

Vores mål

Oplysninger vedrørende Institut for Menneskerettigheders aktiviteter i Hviderusland er fortrolige på grund af sikkerhedshensyn.

Kort om Hviderusland

Geografi: Republikken Hviderusland ligger i midten af Europa og grænser op til Ukraine, Litauen, Letland, Polen og Rusland.

Demografi: Hviderusland har 9.5 millioner indbyggere. Befolkningen består af 80 % etniske hviderussere, samt store minoritetsgrupper af russere, polakker og ukrainere. Hvideruslands forfatning erklærer ingen officiel religion, selvom ortodoks kristendom er landets primære religion.

Økonomi: BNP per indbygger (PPP) var 121.790 kroner i 2014.

Officielle sprog: Siden en folkeafstemning i 1995 har både hviderussisk og russisk været anset som officielle sprog.

Politik: Hviderusland er en præsidentiel republik, der regeres af en præsident og en folkevalgt forsamling. Landet bliver ofte kaldt "Europas sidste diktatur". Lukasjenkos regime er kritiseret af mange for udemokratiske valg, retsforfølgelse og undertrykkelse af civilsamfundsorganisationer, uafhængige journalister, minoriteter og fagforeninger, samt mange andre krænkelser af menneskerettighederne.