Rapportering til FN’s traktatkomitéer

Forholdene i Danmark bliver med nogle års mellemrum gennemgået af komitéer i FN. Det er for eksempel FN’s Torturkomité eller FN’s Handicapkomité.

Formålet er at følge Danmarks overholdelse af de menneskerettigheder, som Danmark har tiltrådt og dermed forpligtet sig til at overholde. Det foregår ved, at:

  1. Den danske stat sender en rapport med sit syn på forholdene i Danmark, Færøerne og Grønland til komitéen.
  2. Rapporten bliver drøftet i et møde mellem statens repræsentanter og komitéen (det møde kaldes tit ”eksaminationen”).
  3. Derefter sender komitéen sine anbefalinger til, hvad Danmark, Færøerne og Grønland kan gøre for at forbedre forholdene. Disse anbefalinger kaldes ”Concluding observations”. Anbefalingerne er ikke juridisk bindende for Danmark, men indgår i statens vurdering af, hvordan forholdene i Danmark, Færøerne og Grønland kan forbedres.
  4. For at FN kan vurdere menneskerettighederne i Danmark bedst muligt, kan også andre end staten indsende oplysninger til komitéerne i såkaldte ”parallelrapporter”. NGO’er/organisationer har på den måde mulighed for at påpege eller fremhæve bestemte forhold i Danmark, som de synes, at FN skal være opmærksom på.

Alle officielle dokumenter fra FN’s traktatkomitéer og civilsamfundet om Danmark og Grønland på ohchr.org.

Institut for Menneskerettigheder sender løbende parallelrapporter til FN i forhold til de centrale menneskerettighedskonventioner, som Danmark har tiltrådt. Her beskrives de vigtigste udfordringer og problemer på menneskerettighedsområdet i Danmark og i Grønland. Parallelrapporten indeholder også instituttets anbefalinger til, hvordan disse områder kan gøres bedre.

Læs mere om de forskellige FN’s traktatkomitéer og find blandt andet de forskellige komitéers seneste anbefalinger til Danmark og Institut for Menneskerettigheders seneste parallelrapport til hver komité: