Publikation
Forsiden af rapporten viser close up af et bælte til fiksering af patienter

Etnicitet og tvang i psykiatrien

Institut for Menneskerettigheder har lavet en undersøgelse, der fokuserer på tvang mod etniske minoriteter i det psykiatriske system.

Ligebehandling i psykiatrien indebærer blandt andet, at patienter uanset etnicitet skal nyde lige beskyttelse mod frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien. Institut for menneskerettigheder har derfor undersøgt, hvorvidt patienter med etnisk minoritetsbaggrund i højere grad end patienter med majoritetsbaggrund risikerer at blive udsat for tvangsmæssig psykiatrisk behandling. 

Rapporten viser, at en patient af ikke-vestlig oprindelse har omkring 40 procent øget risiko for at blive udsat for tvang i modsætning til en patient med dansk oprindelse. Denne tendens har været gældende i hele perioden fra 2005-2018. Rapporten viser også, at en patient af ikke-vestlig oprindelse i gennemsnit havde 45 procent større sandsynlighed for at opleve fiksering og fysisk magtanvendelse end en patient af dansk oprindelse i perioden 2017 til oktober 2018.

Mulige årsager til omfanget af tvang mod minoritetspatienter

Nedsættende holdninger, sprogbarrier og fordomme kan være med til at forklare den øget tvang mod etniske minoriteter i psykiatrien

Interviewene fra rapporten peger blandt andet på, at sproglige udfordringer kan føre til misforståelser og forringe effekten af traditionelle deeskaleringsteknikker i potentielle konfliktsituationer. Interviewmaterialet viser også, at der er udfordringer i forhold til brug af tolke i psykiatrien, herunder kvaliteten af tolkningen og interaktionen mellem patient og tolk.

Interviews med sundhedspersonalet viser, at fordomme og nedsættende holdninger over for patienter med etnisk minoritetsbaggrund kan øge risikoen for tvang. Nogle patienters kropssprog og kommunikationsform misforstås fx som truende, hvilket også kan lede til mere tvang. 

Ifølge interviewene med både sygeplejersker og afdelingsledere er der stor fokus på nedbringelse af tvang i psykiatrien. Der er dog ikke særskilt fokus på nedbringelse af tvang over for patienter med etnisk minoritetsbaggrund, hverken i ledelsen eller i det øvrige personale.

Anbefalinger

På baggrund af rapportens analyser anbefaler Institut for Menneskerettigheder følgende tiltag på området:

  • at Sundheds- og Ældreministeriet sikrer nedbringelsen af tvang overfor etniske minoriteter, og samtidig sikrer data på området.

  • at regionerne sikrer bedre adgang til kvalificerede tolke, der har kendskab til psykiatrien og et tilstrækkeligt sprogligt niveau til at kunne tilbyde kvalificeret tolkebistand. 

  • at adgangen til undervisningsforløb om tværkulturel sygepleje i psykiatrien styrkes for at højne den generelle, kulturelle forståelse blandt sundhedspersonalet.  

  • at der på de psykiatriske afdelinger prioriteres, at der ansættes sundhedspersonale med flersproglige kompetencer.

 

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk