Nyhed

Kommunal CSR-chef: Offentlige myndigheder har et særligt stort ansvar for at respektere menneskerettighederne

Kran på en byggeplads
Hvordan undgår kommuner og andre offentlige indkøbere at bidrage til børnearbejde, gældsslaveri og social dumping?

Ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder viser vejen.

I en årrække beklædte en håndfuld danske kommuner flere torve med indisk granit, udvundet i en industri plaget af gældsslaveri og børnearbejde. I 2017 afslørede en rapport, at mange kommuner er for dårlige til at bruge arbejdsklausuler mod social dumping. Ved at implementere processer for nødvendig omhu (due diligence) kan offentlige indkøbere i højere grad sikre at de selv og deres underleverandører respekterer menneskerettighederne.

Stadig flere offentlige myndigheder arbejder ihærdigt på at styrke deres politikker og retningslinjer for overholdelse af menneskerettigheder. Men mange mangler konkrete redskaber og inspiration til hvordan, de kan omsætte FN’s retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhvervsliv og OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder ved offentlige indkøb til praksis.

Hvem er NCP Danmark

Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd (NCP Danmark) er det danske nationale kontaktpunkt for OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder. NCP Danmark behandler sager om, hvorvidt danske virksomheder, offentlige myndigheder og civilsamfundsorganisationer handler i overensstemmelse med de principper, som er indeholdt i retningslinjerne. NCP Danmark har også til opgave at øge kendskabet til, hvad ansvarlig virksomhedsadfærd er..

Det agter en ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder at dæmme op for. Rapporten er udarbejdet på foranledning af Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd (NCP Danmark) og i tæt dialog med en række danske kommuner og andre interessenter. Gennem konkrete anbefalinger, eksempler fra Danmark og udlandet og med afsæt i internationale retningslinjer for menneskerettigheder samt FN’s 17 verdensmål, synliggør rapporten, hvordan kommuner og andre offentlige indkøbere kan øge deres respekt for og hensyn til menneskerettigheder i offentlige indkøb. Fokus er specifikt på de indkøb, som er omfattet af udbudsloven, og de indkøb som ligger hos de enkelte kommuner.

Rapporten beskriver blandt andet, hvordan offentlige indkøbere kan stille større krav til deres underleverandører ved at intensivere deres dialog med dem. En dialog der bygger på en risikovurdering af det enkelte indkøb i forhold til påvirkninger på menneskers rettigheder. Rapporten stiller også skarpt på, hvordan man i udbuddets udformning, i kontraktfasen og i den løbende opfølgning kan indtænke menneskerettighederne.

I Danmark udgør det offentliges indkøb af varer og tjenesteydelser ca. 300 milliarder kroner årligt, eller ca. 14 pct. af BNP. Og to tredjedele af forbruget ligger hos kommunerne.

På den baggrund har de offentlige myndigheder et særligt stort ansvar for at tage hensyn til menneskerettighederne, mener David Salomonsen, CSR-chef i Københavns Kommune, som er en af de kommuner, som rapporten er blevet til i dialog med.

”I kraft af vores samlede volumen og funktion i samfundet har vi et særligt ansvar og mulighed for kontinuerligt at arbejde for respekt for menneskerettighederne. Vi skal bidrage til at sikre, at de produkter, vi indkøber, bliver produceret under samfundsansvarlige forhold,” siger han.

Dialogmøde om offentlige indkøb

NCP Danmark og Institut for Menneskerettigheder inviterer til dialogmøde om offentlige indkøb og due diligence den 10. oktober 2019 kl. 14.00-16.00:

https://menneskeret.dk/kalender/hvordan-offentlige-myndigheder-virksomheder-bedre-handle-samfundsansvarligt

Kontakt

Kommunikationsrådgiver, Kommunikation og engagement
Chefkonsulent og programleder, Menneskerettigheder, tech og erhverv