Policy brief
Policy brief Behov for en en koordineret indsats til at sikre ligebehandling af grønlændere i Danmark

Behov for en koordineret indsats for ligebehandling af grønlændere i Danmark

Grønlændere i Danmark skal beskyttes både mod diskrimination og som oprindeligt folk. Institut for Menneskerettigheder anbefaler en handlingsplan og en koordineret statslig indsats.

Grønlændere i Danmark oplever ulige muligheder i adgangen til både uddannelse, sundhed og beskæftigelse. Mange grønlændere i Danmark oplever samtidig at blive mødt med negative fordomme og diskrimination.

Det har fået flere internationale aktører til at rette kritik mod Danmark for manglende ligebehandling af herboende grønlændere.

På den baggrund anbefaler Institut for Menneskerettigheder i nyt policy brief, at regeringen sikrer en koordineret indsats og en handingsplan, der skal styrke ligebehandlingen af grønlændere i Danmark.

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at:

  • regeringen udarbejder en handlingsplan til at sikre ligebehandling af grønlændere i Danmark og grønlænderes rettigheder som oprindeligt folk.
     
  • regeringen opretter en statslig enhed, som kan sikre koordinering af statens indsats for ligebehandling af grønlændere i Danmark.
Danmarks særlige forpligtelser over for oprindelige folk

ILO’s konvention nr. 169 vedrørende oprindelige folk og stammefolk i selvstændige stater

  • Konventionen stiller krav om, at det grønlandske folks sociale, kulturelle, religiøse værdier og skikke skal anerkendes og beskyttes.
  • Myndighederne skal afbøde vanskeligheder relateret til nye leve‐ og arbejdsvilkår for grønlændere i Danmark. Det indebærer fx, at myndighederne har en pligt til at yde støtte for at imødekomme sproglige og kulturelle barrierer, som grønlændere i Danmark står overfor i mødet med dansk kultur.
  • staten skal sikre en koordineret og systematisk indsats for at beskytte det grønlandske folks rettigheder og sikre inddragelse af grønlændere, når der fx vedtages administrative beslutninger eller lovgivning, som vedrører dem.
     

 

 

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk