Vidensbank

Her har vi samlet de centrale love, konventioner og traktater om menneskerettigheder. Du finder også instituttets lovgrundlag samt udvalgte publikationer.

Menneskerettigheder i Danmark

Grundloven

Anden lovgivning

Institut for Menneskerettigheder

Etablering og mandat

Udvalgte publikationer

Statusrapport

En gang om året udgiver Institut for Menneskerettigheder et overblik over menneskerettighedssituationen i Danmark. I Status 2016-17 gennemgår vi 22 områder, hvor menneskerettigheder er i spil. Sammendraget findes også på engelsk. Statusrapporten indeholder anbefalinger til forbedringer på alle områder, og hvert år følger vi op, blandt andet ved at bede de relevante ministerier melde tilbage på, om der er sket ændringer inden for deres område.

Den europæiske menneskerettighedsdomstol

Danmark har i de seneste 30 år siddet mere end 10 gange på anklagebænken og modtaget en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Denne bog gennemgår alle disse sager fra 1976 frem til 2006.

Universel Periodisk Bedømmelse (UPR)

Præsentationen beskriver hvordan den Universelle Periodiske Bedømmelse (UPR) fungerer. Præsentationen er tiltænkt både aktivister, og de der arbejder professionelt med menneskerettigheder. Der er således fokus på maskineriet og hovedaktørerne. UPR-processen er fortsat under udvikling, så rapporten beskriver også muligheder, udfordringer og trusler i systemet.

Cirka hvert 5. år skal verdens lande ”til eksamen i menneskerettighederne” i FN's såkaldte Universelle Periodiske Bedømmelse (UPR). Denne side samler de seneste og mest relevante rapporter om UPR.

Instituttet har i rapporten kommenteret på udvalgte prioriterede anbefalinger som Danmark har modtaget under FN’s seneste Universelle Periodiske Bedømmelse (UPR).

Denne rapport fra Institut for Menneskerettigheder gennemgår de 133 anbefalinger. For at øge overskueligheden er anbefalingerne sammenskrevet, således at flere anbefalinger med samme indhold ikke gentages. Efter hver anbefaling er Danmarks accept, afvisning og begrundelse nævnt samt instituttets kommentar til det danske svar og evt. instituttets anbefaling til den konkrete gennemførsel af de accepterede anbefalinger.

Institut for Menneskerettigheder har samlet alle anbefalingerne til Danmark i en ny rapport. Rapporten indeholder en samlet liste over anbefalingerne, og det er instituttets håb, at rapporten kan fungere som et værktøj, der kan anvendes i forbindelse med opfølgningsfasen efter bedømmelsen – og ikke mindst i forbindelse med den nationale dialog med civilsamfunds-organisationer og andre interesserede borgere.

Rapporten beskriver henholdsvis staters, civilsamfundets og nationale menneskerettighedsinstitutioners rolle i forbindelse med UPR. Formålet er at inspirere alle aktører involveret i den Universelle Periodiske Bedømmelsesproces (UPR). Den er baseret på, og først og fremmest beregnet på den første cyklus af UPR-processer. Den kan dog også anvendes i de kommende cyklusser.

Ligebehandling

I dette katalog kan du læse mere om de mest relevante konventioner, der beskytter mod diskrimination af enhver slags. Kataloget indeholder også en kort gennemgang af den danske forskelsbehandlingslovgivning i en lettere bearbejdet udgave.

Dette katalog gennemgår de mest relevante begrebers betydning når man beskæftiger sig med vedrørende diskrimination, racisme, xenofobi og religiøs intolerance.

Danske best practice eksempler på undervisningsforløb/aktiviteter. Hver aktivitet hører under en temaoverskrift, og de er struktureret i forhold til målgruppe, tema og anvendt metode. De er beskrevet indholdsmæssigt og med angivelse af, hvor der kan hentes flere oplysninger/hjemmesidelink. De overordnede temaer er racisme, diskrimination, xenofobi og religiøs intolerance.

Menneskerettigheder i EU

Europarådet

Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK)

Menneskerettigheder i FN

Verdenserklæringen

Kernekonventionerne

FN's Konvention omBorgerlige og Politiske Rettigheder

FN's Konvention om Økonomiske, Sociale og Kulturelle Rettigheder (ØSKR)

FN's Konvention mod Tortur og Anden Grusom, Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf (FN’s Torturkonvention)

FN's Konvention om Barnets Rettigheder (børnekonventionen)

FN's Konvention om Afskaffelse af Alle Former for Racediskrimination (racediskriminationskonventionen)

FN's Konvention om Afskaffelse af Alle Former for Diskrimination mod Kvinder (kvindekonventionen)